Svet

Nema bekstva od mobilizacije: Estonija spremna da izruči ukrajinske izbeglice Kijevu

Znamo gde su ti ljudi, šta rade. Većina ide na posao i ima prebivalište u Estoniji, izjavio je estonski ministar unutrašnjih poslova Lauri Lanemets
Nema bekstva od mobilizacije: Estonija spremna da izruči ukrajinske izbeglice Kijevu© Christopher Furlong/Getty Images

Estonija je spremna, na zahtev Kijeva, da izvrši pretres na svojoj teritoriji i protera ukrajinske državljane vojnih obveznika u Ukrajinu, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Estonije Lauri Lanemets.

"Uopšteno govoreći, znamo gde su ti ljudi, šta rade. Većina ide na posao i ima prebivalište u Estoniji", kazao je Lanemets.

Iako nije bilo zvaničnog zahteva iz Kijeva, estonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je više puta apelovalo i na ukrajinskog ambasadora i na ministra unutrašnjih poslova sa zahtevom da ih, ako je potrebno, obaveste o izbeglicama u Estoniji.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je za "Bild" da bi želeo da mobiliše građane koji su napustili zemlju, kao i da svi muškarci koji žive u inostranstvu starosti od 25 do 60 godina treba da dobiju poziv da se pojave na "regrutnoj stanici". 

Kasnije je predstavnik Ministarstva odbrane Ilarion Pavljuk pojasnio da je navodno reč o "regrutovanju i potrebi da se Ukrajincima u inostranstvu prenese koliko je važno da se priključe vojsci".

Sa druge strane, Vrhovna rada priprema predlog zakona koji će obavezati Ukrajince u inostranstvu da se podvrgnu istim procedurama mobilizacije i da dobijaju pozive na isti način kao i oni koji nisu u mogućnosti da napuste zemlju radi služenja vojnog roka.

Nemačka je ranije izjavila da ta zemlja neće izručiti ukrajinske izbeglice da služe u Oružanim snagama Ukrajine.

Naime, proterivanje izbeglica na područje zahvaćeno oružanim sukobom zabranjeno je Konvencijom o statusu izbeglica, čijim odredbama je zabranjeno vraćanje izbeglica na teritoriju gde im je život bio ugrožen.

image