Svet

EU u strahu od Kine, Rusije i saveznika, radi na razvoju vojnih i civilnih tehnologija

Evropska komisija će ove nedelje predstaviti svoju bezbednosnu strategiju
EU u strahu od Kine, Rusije i saveznika, radi na razvoju vojnih i civilnih tehnologijaGetty © Carl Court / Staff

Evropska unija će ove nedelje pokušati da se transformiše u globalnu silu koja može da iskoristi svoje ogromno jedinstveno tržište da odgovori na akcije Pekinga, Moskve, pa čak i Vašingtona.

Izvršna ruka EU će u sredu predstaviti predlog sa pravilima koja imaju za cilj da povećaju moć Brisela da pregleda i potencijalno blokira strana ulaganja u osetljive industrije. Biće razmotreno i stvaranje fonda za razvoj tehnologija  dvostruke namene (koje mogu da služe i vojnim i civilnim svrhama), prenosi "Blumberg" pozivajući se na nacrt plana Evropske komisije.

Pandemija kovida i sukob u Ukrajini razotkrili su preveliko oslanjanje EU na snabdevanje iz drugih zemalja, kao i ranjivost njene trgovinske razmene sa partnerima koji ne dele vrednosti bloka. Cilj nove strategije je da se zaštiti odbrani ekonomska bezbednost EU, zaštiti snabdevanje tehnologijom i obezbedi da konkurenti ne mogu da preuzmu kontrolu nad evropskim strateškim industrijama, navodi agencija.

Nova strategija ima za cilj da se pozabavi "rizicima po ekonomsku bezbednost EU, istovremeno osiguravajući da EU ostane najatraktivnija destinacija za poslovanje i investicije", navodi se u nacrtu, koji je i dalje podložan promenama. Cilj bi bio da se ojača sposobnost EU i država članica da se bave "tekućim procenama rizika u vezi sa lancima snabdevanja, tehnologijama, infrastrukturom i ekonomskom prinudom".

Ključne tehnologije koje je identifikovala EU uključuju napredne poluprovodnike, veštačku inteligenciju, kvantne tehnologije i biotehnologije.

Komisija neće odlučiti do februara da li su potrebne dalje akcije za jačanje tehnološke bezbednosti i ublažavanje rizika dok ne razmotri zaključke procene rizika u ovim oblastima koje se vode zajedno sa državama članicama.

image