Svet

Bodljikava žica i platforma republikanaca: Teksas zadržava pravo da se otcepi od SAD

Ova borba nije završena i radujem se odbrani suvereniteta naše države, objavio je državni tužilac Teksasa nakon što je Vrhovni sud presudio u korist Bajdenove administracije u okviru spora o bodljikavoj žici koju je Teksas postavio na svojoj granici
Bodljikava žica i platforma republikanaca: Teksas zadržava pravo da se otcepi od SADwww.globallookpress.com © 1sg Suzanne Ringle/Texas Nationa

Vrhovni sud SAD je sa pet glasova za i četiri protiv odlučio juče da agenti granične službe imaju pravo da preseku, odnosno pomere žicu koju je država Teksas postavila na američko-meksičkoj granici kako bi sprečila nezakonitu imigraciju.

Teksas je prethodno tužio administraciju Džozefa Bajdena nakon što su agenti granične službe presekli žicu, uz argumente da to predstavlja uništavanje državne imovine, dok je Bajdenova administracija tvrdila da bodljikava žica sprečava agente u obavljanju svog posla, odnosno spasavanju nelegalnih migranata od dehidratacije ili davljenja.

Sudije Vrhovnog suda su novom odlukom uvažile zahtev administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da se pauzira sprovođenje presude nižeg suda kojom se federalnim agentima privremeno zabranjuje da ometaju ograđivanje dok traje parnica, preneo je Rojters.

Republikanski guverner Greg Abot rekao je ovog meseca, nakon što je počelo postavljanje bodljikave žice na granici, da Teksas ima zakonska ovlašćenja da kontroliše ulazak i izlazak iz te države.

Bajden je, međutim, zatražio brzu intervenciju Vrhovnog suda povodom tog pitanja. Vladini advokati naveli su u sudskom podnesku da Teksas ne može da kontroliše pristup granične patrole jer je državna granica sa Meksikom duž reke Rio Grande međunarodna granica pod jurisdikcijom federalnih vlasti.

Državni tužilac Teksasa Ken Pakston je u saopštenju objavljenom na Iksu (nekadašnji Tviter) napisao da presuda Vrhovnog suda "omogućava Bajdenu da nastavi sa svojim nelegalnim naporima da potpomogne invaziju stranaca na Ameriku".

"Uništavanje graničnih barijera Teksasa neće pomoći u sprovođenju zakona ili zaštiti američkih građana. Ova borba nije završena i radujem se odbrani suvereniteta naše države", istakao je Pakston.

Iako je za sada nejasno kakvi su potezi ostali Teksasu na raspolaganju, separatisti unutar države već su krenuli da podsećaju na to da aktuelna platforma vladajuće republikanske partije u klauzuli o državnom suverenitetu da će federalno zakonodavstvo, a koje se kosi sa pravima Teksasa na osnovu desetog amandmana, biti ignorisano, osporeno ili anulirano.

"Teksas zadržava pravo da se otcepi od Sjedinjenih Država, a zakonodavno telo Teksasa bi trebalo da sprovede referendum u tom slučaju", navodi se u republikanskom programu.

image