Svet

Državni tužilac Teksasa tuži "Fajzer": Zastrašivali su ljude, vakcinu prodavali lažima

Ken Pakston optužuje farmaceutsku kompaniju da je obmanula javnost iznoseći nepotkrepljene tvrdnje u vezi sa vakcinom protiv kovida
Državni tužilac Teksasa tuži "Fajzer":  Zastrašivali su ljude, vakcinu prodavali lažima© Victoria Jones - Pool / Getty Images

Državni tužilac Teksasa Ken Pakston tužio je farmaceutsku kompaniju "Fajzer" za širenje panike, ali i laži o efikasnosti njihove vakcine protiv kovida, za koju su insinuirali da će okončati pandemiju.

"Ukratko, 'Fajzer' je obmanuo javnost", navodi se u tužbi na 54 stranice, podnetoj pred okružnim sudom u Luboku, koju je Pakston objavio na svom Iks nalogu.

"Fajzer" se, kako se tvrdi, upuštao u "lažne i obmanjujuće radnje" iznoseći nepotkrepljene tvrdnje u vezi sa vakcinom protiv kovida, koje su u suprotnosti sa Zakonom o obmanjujućoj trgovinskoj praksi u Teksasu.

Farmaceutska kompanija je, inače, podseća "Teksas tribjun", bio prvi proizvođač lekova čija je vakcina dobila hitno odobrenje savezne vlade krajem 2020, manje od godinu dana nakon što je prvi slučaj infekcije otkrivena u SAD

Kompanija je zatim, od američke Uprave za hranu i lekove, dobila i puno odobrenje za upotrebu svoje vakcine.

Pakston, međutim, tvrdi da se pandemija nije završila dovoljno brzo, iako je ovaj proizvođač lekova tvrdio da je efikasnost njegove vakcine 95 odsto.

"Suprotno 'Fajzerovim' javnim izjavama, pandemija nije prestala. Postalo je gore. Više Amerikanaca je umrlo 2021. godine, kada je bila dostupna 'Fajzerova' vakcina, nego 2020, prve godine pandemije", naveo je Pakston u svojoj tužbi.

Teksaški državni tužilac dodaje i da je "Fajzer", kada je postalo očigledno da mu je vakcina neuspešna, reagovao zastrašivanjem onih koji su širili istinu, i zaverom da se cenzurišu svi kritičari, optuživši ih za širenje dezinformacija.

"Tražimo pravdu za ljude Teksasa, od kojih su mnogi tiranskim metodama vakcinacije bili primorani da uzmu neispravan proizvod koji se prodaje lažima", rekao je državni tužilac Pakston. 

On je dodao i da je Bajdenova administracija iskoristila pandemiju kako bi nametnula nezakonite zdravstvene dekrete i obogatila farmaceutske kompanije, a da će se on potruditi da iskoristi sve dostupne instrumente da zaštiti oštećene građane.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner