Svet

EU postigla dogovor sa "Fajzerom" o izmeni ugovora za kupovinu vakcina

Zemlje centralne i istočne Evrope tražile su da se revidiraju uslovi sporazuma, piše "Politiko"
EU postigla dogovor sa "Fajzerom" o izmeni ugovora za kupovinu vakcinaGetty © Justin Sullivan / Staff

Evropska komisija i američki farmaceutski gigant "Fajzer" ponovo su pregovarali o velikom ugovoru za doze vakcine protiv Kovida-19 koji je EU sklopila na vrhuncu pandemije.

Komisija je saopštila da su se dve strane dogovorile da će "Fajzer" rasporediti isporuke vakcina tokom naredne četiri godine, do 2027. godine, i da će smanjiti ukupan iznos doza sa 450 miliona koliko je trebalo da bude isporučeno ove godine.

Međutim, Komisija u saopštenju nije objavila novi iznos. Na pitanje "Politika" o revidiranoj cifri isporuke, portparol Komisije za zdravlje ih je uputio na zemlje članice EU.

"Strategije za vakcinaciju ili programe vakcina osmišljavaju i sprovode države članice", rekao je portparol.

Komisija je ranije dobila brojne ustupke od "Fajzera", ali nisu bili vezani za smanjenje doza.

Finansijski uslovi ugovora takođe nisu javni.

Pregovori su se odugovlačili više od godinu dana i obeleženi su ogorčenošću — barem od strane grupe zemalja centralne i istočne Evrope koje su se protivile uslovima ugovora koji je sklopljen.

Ugovor o kome je reč potpisan je u maju 2021. i prvobitno je bio za 900 miliona doza vakcina koja je razvijena zajedno sa nemačkim "Biontekom", uz mogućnost da se iskoristi opcija za još 900 miliona doza.

Na kraju, dogovoreno je ukupno 1,1 milijardu doza mRNA vakcine - u vrednosti od 21,5 milijardi evra podaci su koje je objavio "Fajnenšel tajms".

Kako piše "Politiko", 450 miliona doza trebalo je da bude isporučeno 2023. godine, iako su isporuke pauzirane dok su pregovori bili u toku.

Poljska je već u aprilu prošle godine objavila da više neće prihvatati isporuke vakcina, žaleći se na preveliki broj vakcina.

EU će morati da plati naknadu za svaku otkazanu dozu rekao je izvor, odbijajući da navede koliko će iznositi naknada.

image