Svet

Minsk optužuje NATO da krši obaveze iz dokumenta o međunarodnoj bezbednosti

Revenko se posebno osvrnuo na Poljsku, koja planira da započne i vežbu "Dragon 2024" krajem februara, čime će "preći liniju", a prema njegovim rečima i Varšava je ignorisala sopstvene obaveze koje propisuje "Bečki dokument"
Minsk optužuje NATO da krši obaveze iz dokumenta o međunarodnoj bezbednostiGetty © Sean Gallup

Valerij Revenko načelnik Kancelarije za međunarodnu vojnu saradnju i pomoćnik ministra odbrane Belorusije, optužio je NATO da je prekršio međunarodne obaveze time što nije pozvao Belorusiju kao posmatrača na vežbe Alijanse, prenose "RIA Novosti".

"Uprkos tvrdnjama o sprovođenju 'Bečkog dokumenta' (o merama za izgradnju poverenja i bezbednosti), postupci pojedinih država u najmanju ruku izazivaju nesporazum. Članice NATO planiraju da angažuju 90.000 vojnika na 'najvećoj vežbi u poslednjih nekoliko decenija', međutim Belorusija nije dobila nikakvo obaveštenje ili poziv", napisao je beloruski zvaničnik na društvenoj mreži "Iks".

Revenko se posebno osvrnuo na Poljsku, koja planira da započne i vežbu "Dragon 2024" krajem februara, čime će "preći liniju", a prema njegovim rečima i Varšava je ignorisala sopstvene obaveze koje propisuje "Bečki dokument".

Podsećanja radi, prošlog četvrtka, američki general i glavnokomandujući NATO snaga za Evropu, Kris Kavoli najavio je da će "sledeće nedelje početi najveća vežba Alijanse u poslednjih nekoliko decenija - 'Nepokolebljivi branilac 24'".

Scenario vežbe biće simulacija napada "bliskog protivnika" na jednu od zemalja članica NATO i njihov posledični odgovor, a manevri će se izvoditi u Nemačkoj, Poljskoj i Baltičkim zemljama, odnosno u blizini granice sa Ukrajinom, Belorusijom i Kaljiningradskom oblasti, tj. Rusijom.

U njoj će učestvovati oko 90.000 vojnika, uz više od 50 vojnih brodova - od nosača aviona do razarača, 80 borbenih aviona, helikoptera i bespilotnih letelica, kao i oko 1.100 borbenih vozila, od čega 133 tenka i 533 borbena vozila pešadije.

Kao odgovor na aktivnosti NATO snaga, načelnik beloruskog generalštaba Viktor Gulevič najavio je da će oružane snage ove zemlje pojačati svoje jedinice za elektronsko ratovanje stacionirane na zapadnim granicama.

image