Svet

"Ej-Bi-Si": NATO se sprema za treći svetski rat

Osim punopravnih članica, u aktivnostima će učestvovati i Švedska, a manevri će se izvoditi u Nemačkoj, Poljskoj, Baltičkim zemljama i Severnom moru
"Ej-Bi-Si": NATO se sprema za treći svetski ratGetty © Sean Gallup/Getty Images

Tokom februara i marta u Evropi će biti održana najveća vežba NATO-a od kraja Hladnog rata, pod nazivom "Nepokolebljiv branilac 24" u kojoj će učestvovati više od 41.000 vojnika i velika količina sredstava ratne tehnike.

Kako prenosi španski "Ej-Bi-Si", ove vežbe biće simulacija trećeg svetskog rata koji će početi napadom izmišljenog neprijatelja, pod nazivom "Okasus" (po mnogo čemu sličan Rusiji), na jednu od zemalja članica Alijanse.

Osim punopravnih članica, u aktivnostima će učestvovati i Švedska, a manevri će se izvoditi u Nemačkoj, Poljskoj, Baltičkim zemljama i Severnom moru. 

Pored velikih razmera, ova vežba specifična je i po tome što će se deo aktivnosti odvijati na granici sa Belorusijom i Ukrajinom. Sa druge strane, Moskva je više puta isticala da ne predstavlja pretnju ni jednoj zemlji unutar NATO, ali da neće ignorisati akcije koje su štetne za njene interese.

Tako je i predsednik RF, Vladimir Putin izjavio da "Rusija ne želi direktan vojni sukob sa NATO, ali da ako neko drugi to želi, Moskva je itekako spremna".

image