Svet

Lavrov: Gaza je tragedija kojoj se ne nazire kraj, SAD blokiraju sve napore da se zaustavi pokolj

Procene trenutne situacije u Pojasu Gaze pokazuju da je malo verovatno da će tamošnja zemlja ikada biti pogodna za život, poručio je ruski diplomata
Lavrov: Gaza je tragedija kojoj se ne nazire kraj, SAD blokiraju sve napore da se zaustavi pokolj© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Univerzalni moral zahteva hitne mere za prekid vatre i patnje ljudi u Palestini, poručio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Bliskom istoku.

"Isto tako, potrebni su koraci za sprečavanje dalje destabilizacije situacije u drugim delovima Bliskog istoka. Savet bezbednosti do sada nije uspeo da pruži adekvatan odgovor na ovaj zaista sudbonosni izazov. Razlog je poznat, on leži u stavu SAD koje blokiraju sve inicijative za zaustavljanje krvoprolića na okupiranim teritorijama", objasnio je Lavrov.

"Procene trenutne situacije u Pojasu Gaze pokazuju da je malo verovatno da će tamošnja zemlja ikada biti pogodna za život", rekao je Lavrov i prokomentarisao da je "snalažljivost" američke diplomatije po pitanju palestinsko-izraelskog sukoba zabrinjavajuća.

On je pojasnio  da Vašington ili stavlja veto na rezolucije o prekidu vatre ili poziva na smanjenje intenziteta borbenih dejstava u Gazi.

"Jasno je da to daje odrešene ruke za nastavak kolektivnog kažnjavanja Palestinaca", ocenio je Lavrov.

Lavrov je rekao da je severni deo Pojasa Gaze skoro potpuno uništen i nenaseljiv. Rizik od epidemija naglo povećan, kanalizacija je uništena, deo poljoprivrednog zemljišta nikada neće biti obnovljen.

"Prisilno preseljavanje Palestinaca iz Gaze nije prihvatljivo ni pod kojim okolnostima", poručio je ruski diplomata. "Situacija u Gazi je prava ljudska tragedija, kojoj se kraj ne nazire".

On je dodao da je Rusija poslala stotine tona humanitarne pomoći u Pojas Gaze i podržava zaposlene u agenciji UN koji tamo rade. Takođe je poručio da je potrebno zaustaviti izraelsko nasilje na Zapadnoj obali.

Palestinsko-izraelski sukob je već dao opasne metastaze u regionu pod štetnim uticajem SAD. Amerika blokira sve napore UN da zaustave krvoproliće u Gazi i daje odrešene ruke za "kolektivno kažnjavanje Palestinaca", rekao je Lavrov.

SAD pokušavaju da razviju povoljne parametre za bliskoistočno rešenje pred predsedničke izbore, rekao je Lavrov.

"Ne bih voleo da se Vašington ponovo oslanja na svoju navodno efikasnu, a zapravo apsolutno promašenu bilateralnu diplomatiju, nadajući se da će nekako rešiti povoljne parametre bliskoistočnog rešenja pre novembarskih izbora i nimalo ne mareći za dugoročnu posledice", rekao je on.

"Savet bezbednosti mora da ispuni svoj mandat i da pozove na prekid vatre, inače nema garancije da se neprijateljstva neće nastaviti sa novom snagom", rekao je Lavrov. Sve priče o budućnosti Gaze bez momentalnog prekida vatre su beskorisne, poručio je.

"Neuspeh našeg Saveta (bezbednosti UN) da preduzme sveobuhvatne mere znači da je trenutna eskalacija sukoba u Palestini metastazirala po celom regionu, opet ne bez katastrofalnog učešća Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, čije vojno prisustvo na Bliskom istoku, kao i u drugim delovima evroazijskog kontinenta, stvara nove neprihvatljive rizike za međunarodnu bezbednost", rekao je ministar.

On je dodao da je "još jedan ključni faktor nepovredivost formule dve države za palestinsko-izraelsko rešenje i imperativ njene brze primene", kao i da je Rusija uznemirena izjavama izraelskog rukovodstva koje dovodi u pitanje formulu dve države za rešavanje sukoba.

Lavrov pozvao na puštanje svih pritvorenih lica u Gazi, bez obzira na nacionalnost.

"Za razliku od nekih zapadnih kolega koji propovedaju dvostruke standarde, mi ne delimo ekstremiste na dobre i loše, na prijatelje i neprijatelje. Insistiramo na oslobađanju svih zarobljenika u Gazi, bez obzira na njihovu nacionalnost i poreklo", rekao je on.

Rusija predlaže sazivanje konsultacija na ministarskom nivou kako bi se razvili koraci za obnavljanje palestinskog jedinstva i poziva "da se ne odlaže za bolja vremena" stvaranje palestinske države, rekao je Lavrov.

"Nemoguće je sahraniti odluke Saveta bezbednosti UN o stvaranju palestinske države, kao što su to učinili sa sporazumima iz Minska", dodao je on, aludirajući na sporazume Rusije, NATO i Ukrajine koje su Kijev i Zapad prekršili.

image