Svet

Izrael preti Rusiji: Ako podignete dronove, poslaćemo precizne rakete

Verujemo da je Iran blizu transfera balističkih raketa Rusiji, prenela je izraelska televizija "Kan 11"
Izrael preti Rusiji: Ako podignete dronove, poslaćemo precizne rakete© Tanjug/AP Photo/ Bernat Armangue

Vlasti Izraela nedavno su zapretile Rusiji da će, u slučaju da Moskva nastavi da koristi iranske dronove u Ukrajini, Izrael poslati Kijevu precizno navođene rakete, preneo je izraelski "Kan 11".

"Pre nekoliko dana vođen je težak razgovor između izraelskog ambasadora i zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Mihaila Bogdanova. Izrael veruje da je Iran blizu transfera balističkih raketa Rusiji, izuzimajući prodate dronove Shahed-136", javlja "Kan 11". Medij takođe dodaje da je izraelska bezbednosna služba nakon toga upozorila da bi Izrael mogao da odgovori i rasporedi svoje precizno navođene rakete u Ukrajini.

Vest se pojavila nakon višemesečnih nagađanja Zapada da Teheran šalje Rusiji vojnu pomoć u vidu dronova. Iran je kasnije zaista priznao da jeste poslao neke dronove Moskvi, ali je naglašeno da je to učinjeno još pre početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Vašington post" je nedavno objavio informaciju da će Rusija, u saradnji sa Iranom, uskoro početi da proizvodi dronove na svojoj teritoriji.

Ipak, i Moskva i Teheran odbacuju ovakve optužbe. S tim u vezi, dugoočekivani razgovor Irana i Ukrajine na ovu temu održan je danas. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da su "preduzeti važni koraci" i da je uverena da se "nesporazumi koji su nastali po pitanju navodnih dronova mogu rešiti" daljim razgovorom sa Kijevom, prenela je IRNA tokom dana.

Sastanak je održan nekoliko nedelja nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba predložio da se prekinu svi diplomatski odnosi sa Iranom zbog dronova.

Medvedev predvideo

Trenutno, Jerusalim zvanično pruža Kijevu isključivo humanitarnu i medicinsku pomoć, trudeći se da zadrži neku vrstu neutralnosti, dok, u isto vreme, Ukrajina radi na tome  da se to promeni. Tako je ambasador Kijeva u Izraelu 30. oktobra rekao da se jednom nedeljno sastaje sa američkim izaslanikom kako bi Izrael uskladio stavove sa pozicijom Zapada, preneo je tada "Tajms of Izrael".

Određeni mediji su sredinom septembra ipak pisali da je Izrael isporučio Kijevu odbrambene sisteme protiv dronova preko Poljske, dok izraelski zvaničnici to negiraju, čvrsto se držeći stava da Ukrajini još nisu prodali nikakvo naoružanje.

Ukoliko se to i desi, to će, kako je sredinom oktobra ocenio bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, dovesti do potpunog prekida diplomatskih odnosa između Jerusalima i Moskve.

Tokom dana, ruski predstavnici održali su razgovor sa delegacijom Demokratskog fronta za oslobođenje Palestine i istakli da će Kremlj nastaviti da podržava tendencije koje bi dovele do stvaranja nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

image