Svet

Trudoova "antiteroristička" akcija protiv kamiondžija – neustavna

Sudija Federalnog suda Ričard Mozli presudio je da je upotreba Zakona o vanrednim situacijama od strane liberalne vlade Džastina Trudoa za zaustavljanje protesta kamiondžija u februaru 2022. godine bila "nerazumna"
Trudoova "antiteroristička" akcija protiv kamiondžija – neustavnaGetty © Minas Panagiotakis / Stringer

Sudija kanadskog suda proglasio je neustavnim korišćenje Zakona o borbi protiv terorizma na koji se premijer Džastin Trudo pozvao da bi zaustavio proteste kamiondžija zbog obavezne vakcinacije i drugih pandemijskih mera 2022. godine.

Sudija Federalnog suda Ričard Mozli presudio je da je upotreba Zakona o vanrednim situacijama od strane liberalne vlade Džastina Trudoa za zaustavljanje protesta kamiondžija u februaru 2022. godine bila "nerazumna", prenosi Si-Bi-Si.

Presuda je odgovor na slučaj koji su pokrenuli Kanadsko udruženje za građanske slobode, Kanadska ustavna fondacija i drugi pojedinci koji su tvrdili da protesti nisu ispunili zakonski prag za vladu da koristi ovlašćenja data ovim zakonom – koji nikada nije korišćen i prvobitno je bio zamišljen kao sredstvo za borbu protiv terorista.

Protesti, koji su počeli u januaru 2022. godine, bili su gotovo u potpunosti mirni i uključivali su kamiondžije koji su svojim vozilima blokirali puteve u Otavi i duž granice sa SAD, protiveći se obaveznoj vakcinaciji i drugim antikovid merama, zbog čega ih je Trudoova vlada nazvala "rasistima".

Trudoova odluka da se pozove na Zakon o vanrednim situacijama – navodno na nagovor Bajdenove administracije – omogućila je vladi da uhapsi vođe takozvanog "Konvoja slobode", zamrzne bankovne račune demonstranata i zapleni donacije namenjene protestu.

Da bi vlada proglasila vanredno stanje, prema zakonu, moraju da postoje "pretnje po bezbednost Kanade koje su toliko ozbiljne da bi mogle da budu nacionalna vanredna situacija". Zakon se oslanja na definiciju pretnje Kanadske bezbednosno-obaveštajne službe, koja navodi špijunažu, ozbiljno nasilje, strano mešanje ili nameru da se svrgne vlada kao primere koji bi dostigli taj prag.

image