Svet

Ček, polako: Mađarski parlament neće žuriti sa ratifikacijom članstva Švedske u NATO-u

Predsedavajući mađarskog parlamenta poručio je da trenutno ne podržava pristupanje Švedske Alijansi, ali se nada da će mu Stokholm dati razlog da promeni stav
Ček, polako: Mađarski parlament neće žuriti sa ratifikacijom članstva Švedske u NATO-uGetty © Chris McGrath / Staff

Predsednik mađarskog parlamenta rekao je da skupština ne žuri da ratifikuje pristupanje Švedske NATO-u, nakon što je Turska odobrila članstvo do nedavno neutralne skandinavske zemlje u Alijansi.

"Ne osećam da treba da žurimo, zapravo ne mislim da postoji vanredna okolnost" koja bi zahtevala hitnost, rekao je predsednik parlamenta Laslo Kover.

Kover je rekao da trenutno ne podržava pristupanje Švedske, ali je dodao da se nada da će mu Švedska "dati razlog" da promeni svoj stav.

Čini se da je ovaj nonšalantni stav Mađarske razlog zašto je švedski premijer Ulf Kristerson prihvatio poziv premijera Viktora Orbana da dođe u Budimpeštu u pokušaju da popravi narušene bilateralne veze, piše "Blumberg".

Orban i njegovi ministri su u prošlosti optuživali Stokholm za podrivanje odnosa zbog kritika vladavine prava i stanja demokratije u Mađarskoj.

Orban je rekao generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da će pokušati da "požuri" parlament da odobri ulazak Švedske u NATO, što bi moglo da se očekuje 26. februara za kada je zakazana sednica skupštine. Kover je objasnio da opozicija ne bi dozvolila sazivanje posebne sednice pre tog datuma.

image