Svet

Švedska se sprema za rat?

Švedski zvaničnici pripremaju građane za mogući rat, navodeći da je u svesti naroda potrebno otvoriti vrata, koja su dugo bila zatvorena, a koja ukazuju na mogućnost od eventualnog izbijanja sukoba
Švedska se sprema za rat?© Elements.envato.com

Ministar civilne odbrane Švedske Karl-Oskar Bulin pozvao je građane da budu spremni za potencijalni rat. Na konferenciji o nacionalnoj bezbednosti on je poručio da "pre svega želi ne da utiče na strah (Šveđana), već na to kako shvataju situaciju".

"Pokušavam da otvorim vrata, koja su za mnoge Šveđane zatvorena, možda, celog života", prokomentarisao je on, dodajući da se sada postavlja pitanje: "Ko ste vi, ukoliko počne rat?"

Glavnokomandujući švedske vojske Mikael Bjuden potvrdio je za "TV4" da je situacija postala veoma ozbiljna, prenose "RIA Novosti".  

"Sada govorimo o prelasku sa reči i razumevanja na delo", izjavio je on. 

Ipak, bivši saradnik CIA Rej Makgovern nedavno je poručio da, iako različiti evropski zvaničnici govore da se treba pripremiti za pretnju koja može doći iz Rusije, u realnosti "nema apsolutno nikakvih naznaka da Rusija želi nešto više" od toga da ostvari svoje ciljeve (u zoni SVO), odnosno, da se uveri u to da je "Ukrajina neutralna, da u njoj nema ofanzivnog oružja, i da tamo postoji tampon zona koja Zapadu neće dozvoliti da se puca na ljude Donbasa". 

Švedska, podsetimo, još nije članica NATO-a, iako to želi da bude. Država aktivno radi na tom polju, a podršku joj pružaju i SAD.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pre svega nekoliko dana je poručio da se Vašington zalaže za što skoriju ratifikaciju dokumenta o ulasku Stokholma u Alijansu, budući da bi to "bilo korisno za sve saveznike". 

image