Rusija

Lavrov: Svi interesi Finske i Švedske prineti su kao žrtva kolektivnom Zapadu

Finska i Švedska gube reputaciju i autoritet koji su ranije imale u Evropi i svetu
Lavrov: Svi interesi Finske i Švedske prineti su kao žrtva kolektivnom Zapaduwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Mi smo preneraženi kojom brzinom se Finska i Švedska odriču svoje samostalnosti i neutralnosti koju su imale decenijama i to sve zbog NATO-a, istakao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za medije sa ministrom spoljnih poslova Omana. 

Odgovarajući na jedno od pitanja arapskih medija, on je poručio da je Moskva iznenađena kojom brzinom su se pomenute dve zemlje odrekle svih onih prednosti koje su imale do sada, posebno ako se uzme u obzir da im je upravo ta neutralnost dugo obezbeđivala "donekle nezavisnu ulogu, reputaciju i autoritet i u Evropi i na međunarodnoj sceni".

Svi nacionalni interesi Finske i Švedske prineti su kao žrtva kolektivnom Zapadu zbog borbe protiv Rusije, podvukao je ministar. On je objasnio da se sve to radi kako bi se zacementirao dominantan položaj Zapada "vo vijek i vijekova" i kako bi u Ukrajini zagospodario neonacistički režim. 

Na sve to, mi "preduzimamo adekvatne mere i mogu da vas uverim - to radimo na vreme", poručio je Lavrov.

image