Svet

Toliko od efikasnosti sankcija: Američke i evropske kompanije "naoružavaju" Rusiju čipovima

Carinski podaci pokazuju da je Rusija, uprkos sankcijama, 2023. uvezla američke i evropske čipove vredne skoro 2 milijarde dolara
Toliko od efikasnosti sankcija: Američke i evropske kompanije "naoružavaju" Rusiju čipovimaGetty © Justin Sullivan / Staff

Rusija je prošle godine uvezla 1,7 milijardi dolara vredne napredne američke i evropske čipove, uprkos sankcijama čiji je cilj da spreče Moskvu da se dočepa tehnologije koju može da upotrebi u Ukrajini.

Poverljivi podaci ruske carinske službe do kojih je došao "Blumberg" pokazuju da su više od polovine uvezenih poluprovodnika i integrisanih kola u prvih devet meseci 2023. godine proizvele američke i evropske kompanije.

Među njima su američki "Intel", Ej-Em-Di, "Analog divajsez", kao i evropski brendovi "Infinion", Es-Ti-Mikroelektroniks i En-Eks-Pi. Američke i evropske kompanije na listi imale su kombinovani prihod od desetina milijardi dolara u 2023.

Ovaj uvoz ukazuje na beskorisnost pokušaja Zapada da ograniči Rusiji pristup visokoj tehnologiji. Veliki broj "zabranjene" robe u Rusiju ulazi putem ponovnog izvoza iz trećih zemalja, uključujući Kinu, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate. SAD i EU rade na blokiranju tih ruta, ali bez mnogo uspeha.

Sve u svemu, carinski podaci pokazuju da je Rusija uvezla čipove u vrednosti od 1,7 milijardi dolara u prvih devet meseci prošle godine, uključujući 1,2 milijarde dolara koje je napravilo ukupno 20 kompanija. Preostali iznos podelili su manji proizvođači, uključujući neke iz Evrope i SAD.

image