Svet

"Njujork tajms": SAD zabrinute zbog mogućeg okršaja Severne i Južne Koreje

Ipak, Vašington sumnja da Pjongjang namerava da pokrene rat punih razmera
"Njujork tajms": SAD zabrinute zbog mogućeg okršaja Severne i Južne Korejewww.globallookpress.com © imago stock&people

SAD su zabrinute da bi Severna Koreja mogla "preduzeti neki oblik smrtonosne vojne akcije" protiv svog južnog suseda, objavio je "Njujork tajms", pozivajući se na izvore.

Međutim, Vašington ne veruje da je Pjongjang spreman da rizikuje rat punih razmera sa Seulom, koji bi najverovatnije doveo do američke intervencije, navodi američki list.

Kako neimenovani američki zvaničnici navode, Vašington je primio k znanju ono što nazivaju sve agresivnijim izjavama Kim Džong-una tokom poslednjih nedelja, ali i česta testiranja raketa i artiljerije.

Kim je prošlog meseca odbacio ideju ponovnog ujedinjenja dve Koreje, nazvavši svog suseda "kolonijalnom, podređenom državom" čiji su principi potpuno nepomirljivi sa principima Pjongjanga. Kimova sestra Jo-džong takođe je upozorila Južnu Koreju da će proći kroz "vatreno krštenje" u slučaju "blage provokacije".

U svetlu nedavnih izjava njenih lidera, SAD smatraju da bi Severna Koreja mogla da ponovi nešto poput granatiranja ostrva Jenpjong 2010. godine, koje je usledilo nakon što je Seul sproveo vojne vežbe u toj oblasti. 

Seul je tom prilikom uzvratio istom merom, tvrdeći da je ubio nekoliko severnokorejskih vojnika. Iako se naširoko smatralo da je ta razmena bila jedna od najozbiljnijih eskalacija na poluostrvu, ipak nije došlo do potpunog okršaja.

Američki zvaničnici koje je intervjuisao "Njujork tajms" sumnjaju da će Pjongjang započeti napad punog obima, napomenuvši da nisu videli "konkretne znake da se Severna Koreja sprema za borbu". Takođe su primetili, navodi list, da izgleda kao je Kim ojačao svoju vojnu i diplomatsku poziciju i da je možda ohrabren nedavnim zbližavanjem sa Rusijom.

Napad Severne Koreje u punom obimu "skoro bi sigurno značio rat sa Sjedinjenim Državama", navodi se u članku, i dodaje da bi Pjongjang mogao da iskoristi svoj ogromni konvencionalni arsenal da bombarduje južnokorejske gradove, što bi navelo Seul i Vašington na odmazdu.

Procenjuje se da Severna Koreja ima i do 30 komada nuklearnog oružja, prema Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI).

Vašington trenutno ima oko 30.000 vojnika razmeštenih na poluostrvu, koji redovno učestvuju u zajedničkim vežbama sa južnokorejskim trupama. Ranije ovog meseca održane su vežbe gađanja, koje je Severna Koreja osudila kao "nepromišljene ratne manevre".

image