Svet

Ništa od pomirenja: Severna Koreja srušila spomenik nade za ponovno ujedinjenje sa Jugom

Pomirenje nije više moguće, saopštio je severnokorejski lider
Ništa od pomirenja: Severna Koreja srušila spomenik nade za ponovno ujedinjenje sa Jugom© Kok Leng Yeo Creative Commons Attribution 2.0

Severna Koreja srušila je spomenik koji je simbolizovao nadu u pomirenje sa Jugom, nekoliko dana nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un saopštio da mirno ujedinjenje dve Koreje više nije moguće. 

Kao najnoviji znak rastućih tenzija na poluostrvu, Luk ponovnog ujedinjenja – izgrađen 2000. nakon značajnog međukorejskog samita, nestao je sa satelitskih snimaka. Nije sasvim jasno kada i kako je srušen, piše "NK njuz", prenosi britanski "Gardijan". 

Kim je nedavno obraćajući se Vrhovnoj narodnoj skupštini opisao betonski slavoluk koji prikazuje dve žene, jednu sa Severa i jednu sa Juga, kako drže obrise Korejskog poluostrva kao "trn u oku".

On je dodao da bi ustav Severne Koreje trebalo da bude izmenjen kako bi odražavao novi status Južne Koreje kao njihovog "glavnog neprijatelja" – čime se okončava decenija zvanične politike u kojoj se naglašavao cilj konačnog ponovnog ujedinjenja Severa sa Jugom.

Luk od 30 metara, formalno poznat kao Spomenik Tri povelje za nacionalno ujedinjenje, nalazi se na Auto-putu ponovnog ujedinjenja, koji povezuje Pjongjang sa granicom sa Južnom Korejom, a navodno je podignut u znak sećanja na planove za ponovno ujedinjenje Kimovog dede i osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Južna Koreja je u sredu saopštila da je Severna Koreja lansirala nekoliko krstarećih projektila u more, dve nedelje nakon što je ispalila artiljerijsku municiju u blizini sporne morske granice ovih dveju država. 

Severna Koreja je lansirala projektile u znak protesta zbog zajedničkih vojnih vežbi južnokorejskih i američkih snaga, koje ta država smatra probom za invaziju.

Južna Koreja je, na čelu sa konzervativnim predsednikom Jun Suk Jeolom, zauzela tvrđi stav protiv Pjongjanga, obećavajući hitne i oštre odgovore na severnokorejske provokacije.

Severna je, kao odgovor, obećala da će "zbrisati" suseda ako ga napadnu južnokorejske i američke snage. Krajem prošle godine, Pjongjang je rekao da sporazum sa Južnom Korejom iz 2018. potpisan radi deeskalacije vojnih napetosti više nije važeći, a Vrhovna narodna skupština je prošle nedelje ukinula vladina tela koja su nadgledala saradnju sa Južnom Korejom.

image