Svet

Alžirski mediji o ruskoj protivoklopnoj raketi: LMUR nema konkurenciju

Najčešće je koriste borbeni helikopteri Mi-28 i Ka-52, a njena upotreba prvi put je zabeležena tokom letnje ofanzive ukrajinskih snaga, kada je LMUR bio odgovoran za uništavanje na desetine, ako ne i stotine oklopnih vozila i položaja neprijatelja
Alžirski mediji o ruskoj protivoklopnoj raketi: LMUR nema konkurenciju© Министарство одбране Руске Федерације

LMUR (legkaя mnogocelevaя upravlяemaя raketa), odnosno "laka višenamenska vođena raketa" u prevodu sa ruskog jezika, poznata i po oznaci "izdeljije 305" je raketa vrste "vazduh-zemlja" namenjena za uništavanje širokog spektra stacioniranih i ciljeva u pokretu, danju i noću u svim vremenskim uslovima.

Najčešće je koriste borbeni helikopteri Mi-28 i Ka-52, a njena upotreba prvi put je zabeležena tokom letnje ofanzive ukrajinskih snaga, kada je LMUR bio odgovoran za uništavanje na desetine, ako ne i stotine sredstava ratne tehnike i položaja neprijatelja.

Zbog toga je ova savremena raketa dospela i do alžirskih medija, konkretno portala "MENA difens", koji su za LMUR imali samo reči hvale.

Na portalu se između ostalog navodi da je ova raketa veoma precizna i da ima nekoliko režima za navođenje, čime se omogućava njena upotreba u složenim borbenim uslovima i dejstvo po ciljevima izvan vidokruga pilota.

Posebna pažnja posvećena je impresivnom dometu od 14,5 km, što je prema mišljenju autora teksta izdvaja od ostalih raketa u njenoj klasi. Takođe istaknuta je njena brzina kretanja od 230 m/s, kao i plan ruske vojske da integriše LMUR sa dronovima za izviđanje i identifikaciju ciljeva, što će omogućiti da je piloti helikoptera lansiraju sa još veće udaljenosti od mete.

"Ne postoji ništa slično ovoj raketi", zaključio je autor.

Interesantno je da Ratno vazduhoplovstvo Alžira raspolaže sa oko 40 helikoptera Mi-28, pa se može očekivati da će u budućnosti ova afrička država ugovoriti i nabavku LMUR-a, kako bi dodatno naoružala svoje letelice.

image