Svet

Izraelski poslanik podržao južnoafričku tužbu, Kneset mu preti izbacivanjem

Ofer Kasif podržao je tužbu Južnoafričke republike protiv Izraela za genocid
Izraelski poslanik podržao južnoafričku tužbu, Kneset mu preti izbacivanjemwww.globallookpress.com © Matan Golan/Keystone Press Agency

U izraelskom Knesetu održava se saslušanje o zahtevu za proterivanje levičarskog poslanika Ofera Kasifa iz te institucije, zbog njegove podrške optužbama Južne Afrike protiv Tel Aviva za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Kasif, iz jevrejske i arapske stranke Hadaš-Tal, potpisao je peticiju kojom podržava žalbu Južne Afrike, da bi zatim  više od 70 poslanika iz svih frakcija Kneseta, osim laburista, Rama i Hadaš-Tala, potpisalo predlog za njegovo izbacivanje.

Zahtev za proterivanje Kasifa predvodi je poslanik Oded Forer iz sekularističke, konzervativne stranke Izrael Beitenu. Forerov predlog će se verovatno suočiti sa pravnim preprekama, jer zakon dozvoljava proterivanje poslanika samo zbog podsticanja rasizma, ili podrške oružanoj borbi protiv Izraela, a nije jasno da li Kasifovi postupci ispunjavaju ova dva uslova.

Ofer Kasif i ranije je upozoravao na "nelegalnu okupaciju palestinskih zemalja."

"Osuđujemo i protivimo se svakom napadu na nevine civile. Ali, za razliku od izraelske vlade, to znači da se protivimo i bilo kakvom napadu na palestinske civile. Moramo analizirati te strašne incidente u pravom kontekstu – a to je okupacija koja je u toku", rekao je Kasif nakon Hamasovog napada na Izrael.

Oni su, kaže, upozoravali, "iznova i iznova" da će "sve buknuti", a da će cenu platiti svi, i to uglavnom, nevini civili.

"Izraelska vlada, koja je fašistička, podržava, ohrabruje i vodi pogrome protiv Palestinaca. U toku je etničko čišćenje", dodao je tada Kasif.

image