Svet

Izraelska vojska: Eliminacija Hamasa trajaće čitave 2024. godine, a možda i duže

Trenutno se vode žestoke borbe u južnom gradu Kan Junis, gde se IDF nada da će ubiti ili zarobiti vođe Hamsa za koje se pretpostavlja da se kriju u tunelima sa taocima
Izraelska vojska: Eliminacija Hamasa trajaće čitave 2024. godine, a možda i dužeGetty © Photo by Amir Levy/Getty Images

Na brifingu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) saopšteno je da je Izrael i dalje mesecima daleko od ispunjenja cilja potpunog uništenja Hamasa, koje podrazumeva i oduzimanje oružja, municije i uništenje svih tunela i komandnih centara. 

"Za ispunjenje cilja biće nam potrebna čitava 2024. godina, a možda i duže", saopštio je IDF, prenosi "Blumberg".

Izraelska vojska je navela da se trenutno vode žestoke borbe u južnom gradu Kan Junis, gde se nadaju da će ubiti ili uhvatiti vođe Hamsa za koje se pretpostavlja da se kriju u tunelima sa taocima.

Kan Junis je drugi po veličini grad u Gazi i u njemu žive desetine hiljada ljudi. Strateški je važan jer je odatle potiču vođa Hamasa Jahja Sinvar i vojni zvaničnik Mohamed Deif, a Izrael smatra da se trenutno tu kriju.

Na brifingu je saopšteno da su od pet Hamasovih borbenih brigada, izraelske trupe ubile ili zarobile većinu komandanata dve brigade, obe smeštene na severu Gaze.

Komandna struktura dve preostale brigade, jedne u centru Gaze i druge u južnom gradu Rafa, i dalje je netaknuta, saopšteno je na brifingu.

"Svaku brigadu predvodi između 70 i 150 komandanata, a njihovo ubijanje ili hvatanje je od vitalnog značaja za rasformiranje ovih jedinica", dodali su predstavnici izraelske vojske.

Kako piše "Blumberg", uverenje da se uništavanje Hamasa neće dogoditi brzo je jedan od razloga zbog kog se izraelski zvaničnici suprotstavljaju dugoročnom ili trajnom prekidu vatre u zamenu za oslobađanje talaca.

Do sada je ubijeno 9.000 boraca Hamasa, od procenjenih 35.000.

"Četvrtina Hamasovih boraca je ubijena, a barem četvrtina ranjena", izjavio je ranije ministar odbrane Izraela Joav Galant.

Hamas je, sa druge strane, saopštio da je u Gazi do sada je ubijeno više od 26.000 ljudi, te da ogromnu većinu ubijenih čine žene i deca.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nastavlja da tvrdi da ništa manje od totalnog poraza Hamasa nije prihvatljivo nakon napada 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.200 Izraelaca, a 240 oteto. Kako je saopštio UN, do sada je zbog izraelske odmazde iz Pojasa Gaze raseljeno skoro 1,9 miliona ljudi.

image