Svet

Tajni sastanak arapskih zvaničnika: Kakva će biti posleratna Gaza?

Domaćin je bila Saudijska Arabija, a učestvovali su i palestinski, egipatski, jordanski zvaničnici iz oblasti bezbednosti
Tajni sastanak arapskih zvaničnika: Kakva će biti posleratna Gaza?© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Visoki bezbednosni zvaničnici Saudijske Arabije, Jordana, Egipta i Palestinske uprave tajno su se sastali u Rijadu pre 10 dana kako bi koordinirali planove za posleratni period u Gazi, i razgovarali o tome kako revitalizovane palestinske vlasti uključiti u upravljanje, javlja portal "Aksios", pozivajući se na tri izvora upućena u sastanak.

Domaćin sastanka u Rijadu bio je savetnik za nacionalnu bezbednost Saudijske Arabije Musaed bin Mohamed el Aiban, dok su učesnici bili direktor palestinske generalne obaveštajne službe Majed Faraž i njegove kolege iz Egipta i Jordana, rekli su izvori i dodali da su američki i izraelski zvaničnici bili obavešteni o sastanku i njegovom sadržaju.

Saudijski, egipatski i jordanski šefovi bezbednosti rekli su navodno Faražu da Palestinske vlasti moraju da sprovedu ozbiljne reforme koje će im omogućiti da revitalizuju svoje političko vođstvo.

Jedan od zahteva koji su postavili bio je da, ako se formira nova palestinska vlada, novi premijer dobije deo ovlašćenja koja su poslednjih godina bila centralizovana pod palestinskim predsednikom Abasom.

Saudijci, Egipćani i Jordanci su naglasili da su ove reforme potrebne da bi se palestinske vlasti vratile upravljanju Gazom nakon posleratnog prelaznog perioda, rekao je jedan izvor.

Savetnik Saudijske Arabije za nacionalnu bezbednost ponovio je na sastanku da je kraljevina i dalje zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Izraelom u zamenu za praktične i neopozive korake Tel Aviva koji bi stvorili put ka palestinskoj državi, čak i ako takva država neće biti uspostavljena odmah.

Ovaj sastanak je, kako "Aksios" navodi, još jedan znak pojačane koordinacije između Saudijske Arabije i palestinskih vlasti poslednjih meseci, a kako ukazuje portal, za razliku od palestinskih vlasti koje sve više sa arapskim saveznicima pričaju o budućim sukobima, izraelska vlada nije naročito rečita o tome kako vidi upravljanje Gazom ako postigne svoj cilj i porazi Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu protiv je toga da se palestinskim vlastima dozvoli da imaju ulogu u Gazi, ali nije predložio alternativu. Načelnik generalštaba izraelskih odbrambenih snaga general Herci Halevi upozorava, međutim, da bi vojna dobit u Gazi mogla da propadne bez izraelskog diplomatskog plana za dan kasnije.

Ambasade Saudijske Arabije i Jordana u Vašingtonu odbile su da komentarišu. Palestinski i egipatski zvaničnici nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je na Svetskom ekonomskom forumu ranije ovog meseca da je strategija Bajdenove administracije za posleratnu Gazu da poveže normalizaciju između Izraela i Saudijske Arabije sa stvaranjem puta za uspostavljanje Palestinske države.

image