Svet

Stvaranje palestinske države: Arapske zemlje razvijaju plan za okončanje rata između Izraela i Hamasa

Sporazum bi mogao da uspostavi formalne veze između Izraela i Saudijske Arabije
Stvaranje palestinske države: Arapske zemlje razvijaju plan za okončanje rata između Izraela i HamasaGetty © Ahmad Hasaballah / Stringer

Arapske države rade na inicijativi da obezbede prekid vatre i oslobađanje talaca u Gazi kao deo šireg plana koji bi Izraelu mogao da ponudi normalizaciju odnosa ako pristane na "nepovratne" korake ka stvaranju palestinske države.

Visoki arapski zvaničnik rekao je za "Fajnenšel tajms" da se nadaju da će predstaviti plan – koji bi mogao da uključi i Formalizovanje veza Saudijske Arabije sa Izraelom – u roku od nekoliko nedelja, u nastojanju da se okonča rat između Izraela i Hamasa i spreči izbijanje šireg sukoba na Bliskom istoku.

Arapski zvaničnici su o planu razgovarali sa američkim i evropskim vladama. Plan podrazumeva da zapadne države formalno priznaju palestinsku državu ili podrže punopravno članstvo Palestinaca u UN.

"Pravi problem je da vam je potrebna nada za Palestince, to ne može biti samo ekonomska korist ili uklanjanje simbola okupacije", rekao je neimenovani visoki zvaničnik.

Inicijativa dolazi u trenutku kada se Izrael suočava sa sve većim međunarodnim pritiskom da prekine svoju ofanzivu u opkoljenoj Gazi, dok SAD pojačavaju diplomatske napore da spreče širi požar i zalažu se za dugoročno rešenje dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba.

Američki državni sekretar Entoni Blinken opisao je rat u Gazi kao "potresan", dodajući da je potrebna palestinska država "koja ljudima daje ono što žele i koja radi sa Izraelom da bi bila efikasna".

Istovremeno, saudijski ministar spoljnih poslova princ Faisal bin Farhan je na pitanje da li bi Rijad priznao Izrael kao deo šireg političkog sporazuma, rekao "svakako".

"Slažemo se da regionalni mir uključuje mir za Izrael, ali to se može dogoditi samo kroz mir za Palestince kroz palestinsku državu", rekao je on na panelu na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ali, postoji više izazova za postizanje sporazuma sa Izraelom.

Nakon Hamasovog napada 7. oktobra, izraelski zvaničnici su upozorili da će rat u Gazi potrajati mesecima, dok je premijer Benjamin Netanjahu odbacio saradnju sa palestinskim vlastima koje podržava Zapad i odbacuje rešenje o dve države.

U decembru je Netanjahu rekao da je "ponosan" što je sprečio uspostavljanje palestinske države, rekavši da "svi razumeju šta bi se desilo da smo kapitulirali pred međunarodnim pritiscima i omogućili takvu državu".

Pre Hamasovog napada, Saudijska Arabija bila je korak bliže uspostavljanju diplomatskih veza sa Izraelom, u zamenu za bezbednosni pakt sa SAD. Rat u Gazi taj dogovor je stavio na led. Zbog toga je Bajdenova administracija, koja sa jedne strane šalje oružje Izraelu, počela da poziva na rešenje "dve države".

Zbog toga je, piše "Fajnenšel tajms" spremnost Rijada da ponovo razmotri uspostavljanje odnosa sa Izraelom važan adut u sadašnjim pregovorima, naročito jer je do pre rata, uspostavljanje diplomatskih veza sa arapskim državama bilo jedan od prioriteta Jerusalima, a Saudijska Arabija je lider u sunitskom muslimanskom svetu.

image