Svet

Kuleba: Ukrajina i Mađarska jedna drugoj ne veruju

Ukrajinski ministar je tokom sastanka sa mađarskim kolegom objasnio stav Kijeva zašto "nema smisla sada sesti za pregovarački sto", dok je Sijarto, sa svoje strane, "objasnio zašto se Mađari sastaju sa Rusima i kako vide put ka miru"
Kuleba: Ukrajina i Mađarska jedna drugoj ne veruju© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je priznao da Ukrajina i Mađarska nemaju međusobno poverenje, prenosi "Ukrinoform"

Dan ranije se sastao sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Užgorodu u prisustvu delegacija.

"Otvoreno smo razgovarali o onome što nas brine u odnosu na namere jedne ili druge strane. Sve smo jedni drugima objasnili. Mađari prema nama gaje nepoverenje, a ni mi nemamo poverenja u njih", rekao je Kuleba ističući da je iskrenost važna u odnosima.

Tokom sastanka je bilo reči o mogućem susretu Vladimira Zelenskog i mađarskog premijera Viktora Orbana i o pravima mađarskih nacionalnih manjina u Ukrajini, dodao je.

Razgovaralo se i o sukobu u Ukrajini i Kuleba je, kako je rekao, objasnio stav Kijeva zašto "nema smisla sada sesti za pregovarački sto", dok je Sijarto, sa svoje strane, "objasnio zašto se Mađari sastaju sa Rusima i kako vide put ka miru".

Prema rečima ukrajinskog ministra, sastanak je bio relevantan i koristan. "Dobili smo maksimum koji smo mogli", dodao je on.

Mađarska trenutno blokira većinu odluka EU o Ukrajini, uključujući osmu tranšu od 500 miliona evra vojne pomoći, pet milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu podršku u 2024. godini, širi paket od 20 milijardi evra vojne pomoći tokom četiri godine, i 50 milijardi makrofinansijske pomoći za period od 2024. do 2027. godine.

image