Svet

Sijarto poručio EU: Prvo novac za Mađarsku onda ćemo da pričamo o Ukrajini

Šef mađarske diplomatije pred očekivani samit Unije 1. februara najavljuje da Budimpešta može pristati na zahteve Unije vezano za Ukrajinu, ukoliko Mađarskoj počne da se isplaćuje novac koji joj pripada
Sijarto poručio EU: Prvo novac za Mađarsku onda ćemo da pričamo o Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto potvrdio je danas da će Budimpešta biti spremna da skine veto sa predloga o makrofinansiranju Ukrajine, ukoliko Evropska unija isplati Mađarskoj ona sredstva koje su joj namenjena. 

Taj novac bi, kako kaže, trebalo da bude dat Budimpešti vez obzira na situaciju u Ukrajini ili na Marsu.  

"Želeo bih da izbegnemo atmosferu nalik onoj na pijaci. Ovde se ne radi o trgovini. Glavna stvar je da ne mešamo stvari koje nemaju ništa zajedničko. Novac EU pripada Mađarskoj, bez obzira na Ukrajinu, položaj Meseca ili Marsovce. Ova sredstva treba da budu isplaćena Mađarskoj. Evropska komisija nema nikakav pravni osnov da ih drži kod sebe", izjavio je Sijarto na konferenciji. 

Takođe, podsetio je da novac iz evropskih fondova ne pada prosto tek tako sa neba, i da se njegovo izdvajanje za svaku članicu Unije određuje na osnovu doprinosa građana svake države Evropske unije. 

Makroekonomska pomoć za Ukrajinu, koju je danas komentarisao Sijarto, pretpostavlja povećanje finansijske pomoći za Kijev u periodu od 2024. do 2027. godine. Odluku o njenom usvajanju u decembru blokirao je premijer Mađarske Viktor Orban. Iz Unije od tada poručuju da se nadaju da će moći jednoglasno da donesu odluku o pomoći za Ukrajinu na sledećem samitu, koji je planiran za 1. februar. 

image