Svet

EU u raljama Mađarske: Orbanov kompromis oko Kijeva znači da će držati Brisel u šaci svake godine

Budimpešta je signalizirala da bi mogla da povuče veto – ali uz određene uslove
EU u raljama Mađarske: Orbanov kompromis oko Kijeva znači da će držati Brisel u šaci svake godineGetty © Sean Gallup / Staff

Mađarska je nagovestila da bi mogla da prekine da se protivi korišćenju budžeta EU za slanje novca Ukrajini – ali samo pod uslovom da joj bude dozvoljeno da svake godine blokira isplate.

Premijer Viktor Orban postao je glavna prepreka usvajanju paketa pomoći od 50 milijardi evra za održavanje budžeta Kijeva u naredne četiri godine kada je stavio veto na tu meru na dramatičnom decembarskom samitu lidera EU, stavljajući hitno finansiranje "na led", piše "Politiko".

Kompromisna ponuda Mađarske stigla je baš na vreme za sastanak zvaničnika EU oko budžeta krajem prošle sedmice. Budimpešta je signalizirala da bi mogla da odobri finansiranje sve dok se od vlada bloka traži da ga jednoglasno odobre na godišnjoj osnovi, reklo je troje diplomata EU.

Iako je predlog "deeskalacija" protivljenja Mađarske finansiranju Ukrajine iz budžeta EU, diplomate upozoravaju da je Budimpešta i ranije igrala na ovu kartu.

Od veta na samitu u decembru, zemlje članice EU vršile su pritisak na Orbana da popusti, posebno zato što je američka finansijska podrška Ukrajini, takođe, pod znakom pitanja. Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da je postizanje sporazuma, za koji je potrebna podrška svih vlada EU "prvi prioritet" Brisela.

U praktičnom smislu, predlog Mađarske bi Orbanu dao moć da svake godine blokira EU finansiranje Ukrajine – ili da izvuče ustupke od Brisela zbog ukidanja veta. Komisija je u decembru deblokirala oko 10 milijardi evra sredstava Mađarskoj koja je bila zamrznuta zbog navodnog kršenja vladavine zakona.

Mađarska je sada predložila da EU dodeli 12,5 milijardi evra donacija i zajmova svake godine Ukrajini, rekao je diplomata koji poznaje postupak. Prema prvobitnom predlogu Komisije, 50 milijardi evra se sastojalo od 17 milijardi evra u grantovima i 33 milijarde evra u vanbudžetskim zajmovima do 2027. godine.

Diplomate iz nekoliko prestonica EU izjasnile su se protiv plana, napominjući da bi ovakvo "natezanje" iz godine u godinu uskratilo "transparentnost" Ukrajini.

"Sedmogodišnji budžet EU je višegodišnji okvir, ne možemo to da radimo iz godine u godinu", rekao je jedan zvaničnik EU.

Uprkos razlikama, postoji nada da će doći do kompromisa i da će Orban – prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina koji je više puta kritikovao vojnu podršku EU Ukrajini – ukinuti svoj veto tokom sledećeg samita lidera EU u februaru.

Ako do toga ne dođe, izvršna vlast EU priprema rezervni plan za zaobilaženje Budimpešte i za nastavak slanja novca u Ukrajinu bez Mađarske, navela je fon der Lajen.

U izjavi za "Politiko", mađarska vlada je navela da se njen stav o finansiranju Ukrajine nije promenio: "Mađarska pozdravlja činjenicu da Evropska komisija dobro napreduje u razvoju plana B, koji predviđa da finansiranje Ukrajine treba da bude obezbeđeno izvan budžeta EU. Ono što oni vide kao plan B, za Mađarsku je bio plan A."

image