Svet

"Vašington post": Preokret u Kijevu, Zelenski ipak smenjuje Zalužnog?

Zelenski, navodno, smatra da bi smena Zalužnog mogla da "razdrma" zapadne saveznike Kijeva
"Vašington post": Preokret u Kijevu, Zelenski ipak smenjuje Zalužnog?www.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off/Keystone Press Agency

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je, na sastanku u ponedeljak, poručio glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom da je smenjen, piše "Vašington post" pozivajući se na neimenovane izvore koji su prisustvovali razgovoru. List dodaje da se uskoro očekuje i zvanični predsednički dekret kojim će ta odluka biti zapečaćena.

Portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov u ponedeljak je negirao da je Zelenski smenio Zalužnog. Danas, navodi list, nije dostupan za komentar.

Smena Zalužnog dolazi u trenutku kada Ukrajina gubi na svim frontovima uprkos podršci Zapada. Zalužni i njegove američke kolege imali su drugačije viđenje situacije na terenu i načina vođenja kontraofanzive i, piše "Vašington post", ukrajinski komandant je na kraju ignorisao savet SAD da koncentriše svoje snage, želeći da izbegne veće žrtve.

Tokom razgovora u ponedeljak, Zelenski je rekao Zalužnom da su Ukrajinci umorni od sukoba i da je Zapad usporio sa slanjem pomoći, pa bi možda novi komandant mogao da "razdrma" situaciju kako u zemlji tako i kod saveznika, rekla je osoba upoznata sa njihovim razgovorom. Drugi izvor lista rekao je i da će biti smenjeni i visoki zvaničnici kabineta Zalužnog.

"Vašington post" navodi i da je sukob između Zalužnog i Zelenskog došao do tačke ključanja u ponedeljak zbog neslaganja oko toga koliko vojnika Ukrajina treba da mobiliše ove godine.

Zalužni je predložio mobilizaciju skoro 500.000 ljudi što je za Zelenskog bilo "nepraktično" zbog nedostatka uniformi, oružja i objekata za obuku, ali i potencijalnih (političkih) problema u vezi sa prisilnom regrutacijom, kažu izvori. Zelenski je takođe javno rekao da Ukrajini nedostaju sredstva da isplati toliko novih regruta.

Zalužni je uzvratio da Ukrajini već nedostaje vojnika zbog sve većeg broja žrtava i da mora da sakupi silu koja može da se suprotstavi ruskim snagama sa 400.000 novih regruta koje Moskva, navodno, planira da mobiliše, rekla je jedna osoba upoznata sa razgovorom.

Zalužnom je ponuđeno drugo mesto, ali je odbio i planira da se povuče iz vojske, rekao je "Postu" visoki zvaničnik. Zalužni je odbio da komentariše navode medija i za sada ostaje na položaju dok formalna naredba o njegovoj smeni ne bude objavljena. Ko će ga zameniti, za sada se ne zna.

"Vašington post" navodi da bi na dekret moglo da se sačeka neko vreme i kao primer navodi sada bivšeg ministra odbrane Alekseja Reznikova koji je mesecima čekao zvaničnu smenu.

image