Svet

Ratnohuškačko pismo premijera EU: Gorka istina, nismo ispunili obećanje, Ukrajina nema municije

Početkom prošle godine, EU se obavezala na ambiciozni cilj da Ukrajini isporuči milion artiljerijskih metaka pre kraja marta 2024. Teška istina: nismo postigli ovaj cilj, navodi se u pismu koje potpisuju Olaf Šolc i njegovi kolege iz Danske, Češke, Estonije i Holandije
Ratnohuškačko pismo premijera EU: Gorka istina, nismo ispunili obećanje, Ukrajina nema municijewww.globallookpress.com © Aimee Dilger/Keystone Press Agency

Ukrajina nema dovoljno municije, a lideri Evropske unije nisu uspeli da ispune obećanje o dobavljanju milion artiljerijskih granata za Kijev, priznaju nemački kancelar Olaf Šolc, premijerka Danske Mete Fredriksen, premijer Češke Petr Fijala, premijerka Estonije Kaja Kalas i premijer Holandije Mark Rute.

"Početkom prošle godine, EU se obavezala na ambiciozni cilj da Ukrajini isporuči milion artiljerijskih projektila pre kraja marta 2024. Teška istina: nismo postigli ovaj cilj", navodi se u otvorenom pismu.

Međutim, ukrajinskim vojnicima je prekomerno potrebna minicija, navode evropski lideri, pozvavši blok da se "odmah" dopreme municija, sistemi oružja, tenkovi, dronovi i PVO Kijevu, istakavši da je "način" za dobavljanje oružja "manje važan" od cilja, koji je "ključan".

Lideri takođe priznaju da je za tako nešto potrebno povećati evropske kapacitete proizvodnje oružja, ali ne preciziraju kako to tačno učiniti.

Podsetimo, norveški "Namo", jedan od najvećih evropskih proizvođača oružja, upozorio je u svom prošlogodišnjem izveštaju da bi industriji bilo potrebno najmanje 40 godina da ispuni sve aktuelne porudžbine, i dodao da sumnja da će evropska ASAP inicijativa za proširenje kapaciteta proizvodnje artiljerijskih granata i raketa uroditi plodom.

"EU i njene države članice moraju da obnove svoje napore i pojačaju vojnu podršku. Teret je toliko veliki da sve države moraju da učine sve što mogu da podrže Ukrajinu — to mora da nastavi da bude kolektivni napor", navodi dalje grupa evropskih premijera, zaključivši da Evropljani imaju "posebnu odgovornost" i da budućnost bloka zavisi od naoružavanja Kijeva.

Bojazni evropskih jastrebova od ishoda sukoba u Ukrajini pogoršale su se u svetlu sve većeg zamaha Trampove kampanje u SAD, budući da je bivši predsednik u više navrata nagovestio da će prestati sa naoružavanjem Kijeva ako pobedi na predstojećim izborima, dok postoji i više izveštaja o Trampovim navodnim planovima za povlačenje SAD iz NATO-a.

Češki predsednik Petr Pavel je ranije ove nedelje upozorio da Evropska unija mora da se blagovremeno pripremi i za scenario u kojem se Tramp okreće ka ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, što bi, kako je ocenio, bilo povoljno za Rusiju ali nikako za Ukrajinu i za Evropu.

Međutim, istom prilikom je napomenuo da je ograničenje u ljudstvu predstavlja najveći problem za Ukrajinu, te da bi Kijevu bilo bolje da se usredsredi na odbranu.

image