Svet

Stoltenberg: Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja sve više ujedinjeni, živimo u opasnim vremenima

Rusija pokušava da izgradi novi svetski poredak u kojem je moć SAD oslabljena, i zajedno sa drugim zemljama napada vrednosti Zapada, kaže generalni sekretar NATO-a
Stoltenberg: Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja sve više ujedinjeni, živimo u opasnim vremenima© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas, tokom posete SAD, da je Rusija "najveća nasušna pretnja", dok je Kina "najozbiljnija pretnja".

Prema njegovim rečima, Kina "bez bilo kakvih ograničenja razvija i modernizuje svoje naoružanje", dok u isto vreme, kako kaže, napada susede, sprovodi "nepravednu trgovinsku politiku" i pokušava da dominira u Južnom kineskom moru.

Rusija, s druge strane, "nastoji da obnovi sfere u kojima ima uticaj i izgradi alternativni svetski poredak u kome je moć SAD oslabljena, a NATO razjedinjen".

Pretnja su, dodaje, i Iran i Severna Koreja.

"Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja sve su više ujedinjeni, zajedno zaobilaze sankcije i pritiske, slabeći globalni finansijski sistem zasnovan na američkom dolaru. U ovako opasnim vremenima moramo zajedno da stanemo protiv svakog režima koji želi da nas oslabi", istakao je Stoltenberg, koji je otputovao u SAD kako bi osigurao nastavak vojne pomoći za Ukrajinu.

"Danas naše vrednosti zlonamerno napadaju spoljašnje sile koje pokušavaju da ih potkopaju. Oni prete našem slobodnom svetu, otvoreno osporavaju američki uticaj. Pokušavaju da promene globalna pravila koja obezbeđuju našu zajedničku bezbednost. Živimo u opasnim vremenima", zaključio je generalni sekretar NATO-a.

image