Svet

Deca francuskih farmera protestovala u Strazburu na traktorima igračkama: Kakva nas budućnost čeka?

"Zaista se plašim da francuskih proizvoda neće biti u prodavnicama, jer možda neće biti više proizvođača", poručio je generalni sekretar Mladih farmera Bas Rin
Deca francuskih farmera protestovala u Strazburu na traktorima igračkama: Kakva nas budućnost čeka?© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Više desetina dece francuskih poljoprivrednika provozalo se danas dečijim traktorima u centru Strazbura u okviru akcije farmera protiv poljoprivredne politike vlade.

U pratnji roditelja, deca starosti od 3 do 10 godina su se vozila pola sata duž trga Kleber, noseći plakate: "Kakva je budućnost za nas?", "Sutra ću te nahraniti", "Spasi svog seljaka" i druge.

Na mini traktorima sa pedalama bile su istaknute i zastave Francuske i Nacionalne federacije sindikata poljoprivrednika (FDSEA), koja je pozvala na mobilizaciju sa ciljem da skrene pažnju na rizike za buduće generacije poljoprivrednika, prenosi BFMTV.

Prema rečima generalnog sekretara Mladih farmera Bas Rin, Tomasa Luksa, mnogi mladi ljudi žele da se bave poljoprivredom, ali se suočavaju sa poteškoćama, što dovodi do smanjenja broja poljoprivrednika.

"Farmeri su zabrinuti za nove generacije koje će se baviti ovim poslom. Izazov je da i imamo poljoprivrednike u godinama koje dolaze. Zaista se plašim da francuskih proizvoda neće biti u prodavnicama, jer možda neće biti više proizvođača ako se ovako nastavi", poručio je Luks.

Za trideset godina broj poljoprivrednika je sa milion opao na 380.000. Ipak, prema rečima Tomasa Luksa, mladih koji bi želeli da se bave poljoprivredom ne manjka. Međutim, niski prihodi otežavaju ovim mladim poljoprivrednicima da dugoročno planiraju karijeru u toj struci.

Protesti poljoprivrednika dobijaju na zamahu poslednjih nedelja. Demonstranti blokiraju ključne autoputeve, blokiraju saobraćaj traktorima, balama sena i gomilama stajnjaka.

Poljoprivrednici takođe zasipaju prefekture i vladine zgrade đubrivom i otpadom.

Danas su između ostalog pokušali da zauzmu prehrambenu pijacu Rangis u blizini Pariza i tom prilikom je uhapšeno 79 ljudi.

image