Svet

Makron traži pomoć od EU: Besni štrajk poljoprivrednika u Francuskoj

Francuski predsednik, između ostalog, traži da EU reguliše uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine, kako bi se odobrovoljili francuski poljoprivrednici
Makron traži pomoć od EU: Besni štrajk poljoprivrednika u Francuskoj© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od Evropske unije da reguliše uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine i da dozvoli fleksibilnost nekih svojih pravila za poljoprivrednike kako bi se ublažio gnev francuskih farmera.

Makron je, dok su farmeri parkirali traktore na auto-putevima Francuske i palili bale sena kako bi delimično blokirali pristup aerodromu u Tuluzu, takođe rekao da ne želi da nacrt trgovinskog sporazuma sa blokom Merkosur zemalja Južne Amerike bude potpisan u sadašnjem obliku.

Protesti po francuskom scenariju prete i drugim evropskim zemljama, uključujući Nemačku i Poljsku, a sve se to, kako uočava Rojters, dešava uoči izbora za Evropski parlament na kojima se očekuje dobar uspeh desnice za koju poljoprivrednici sve češće glasaju.

Francuska vlada je već odustala od planova za postepeno smanjenje subvencija za dizel i obećala je da će ublažiti ekološke proteste.

"Tražili smo veoma konkretne stvari za naše poljoprivrednike", naveo je Makron, koji će u četvrtak prisustvovati samitu lidera EU u Briselu.

Makron je rekao da Francuska želi "da ima jasne mere o uvozu iz Ukrajine jer danas imamo pojave koje destabilizuju evropsko tržište, bilo piletine ili žitarica".

Evropska komisija saopštila je ranije danas da nastavlja da sledi trgovinski sporazum sa blokom zemalja Merkosura, dan nakon što je Makronova kancelarija saopštila da je po njihovom mišljenju EU stavila tačku na pregovore.

Makron je rekao da želi da sve bude "jasno u vezi sa Merkosurom", dodajući da ne želi da se sporazum potpiše u trenutnom obliku, jer kako je naveo, u njemu nedostaju garancije da će uvozni proizvodi morati da poštuju slična pravila kao evropski.

Poljoprivrednici u Francuskoj, koja je inače najveći poljoprivredni proizvođaču u EU, kažu da ne zarađuju dovoljno, a guše ih preterani propisi o zaštiti životne sredine kao i nelojalna konkurencija jeftinog uvoza.

Makron je rekao da želi više fleksibilnosti u vezi sa nekim od zajedničkih poljoprivrednih pravila EU, uključujući i ona koja se odnose na zemljište.

Poljoprivrednici moraju da ispune određene uslove da bi dobili subvencije EU – između ostalog zahtev da se četiri odsto poljoprivrednog zemljišta posveti "neproduktivnim" oblastima u kojima se priroda može oporaviti. To se može učiniti ostavljanjem parcela koje nisu zasejane.

Dvojica zvaničnika EU rekla su Rojtersu da izvršna komisija EU razmatra izmene pravila o neobrađenim površinama po zahtevu Francuske, a kako bi odgovorila na zabrinutost poljoprivrednika.

image
VV inauguration
banner