Svet

Iran obogaćuje uranijum 60 odsto čistoće: Zapad na nogama

Stepen čistoće od 60 odsto i dalje je manji od 90 odsto potrebnih za materijal za oružje
Iran obogaćuje uranijum 60 odsto čistoće: Zapad na nogamaGetty © Michael Gruber

Iran je počeo da proizvodi obogaćeni uranijum sa 60 odsto čistoće u svom podzemnom postrojenju Fordou i planira veliko proširenje svog kapaciteta za obogaćivanje, potvrdila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

IAEA će informisati Iran o svojoj nameri da poveća učestalost i intenzitet svojih aktivnosti provere, rekao je generalni direktor te organizacije. 

Iako Iran od 2021. godine proizvodi obogaćeni uranijum tog stepena čistoće u postrojenju Natanz, najavu povećanja kapaciteta proizvodnje u Fordouu Rojters smatra provokativnim odgovorom na rezoluciju koju je IAEA usvojila prošlog četvrtka.

U rezoluciji se naređuje Teheranu da hitno započne sa saradnjom pri dugogodišnjoj istrazi te agencije o poreklu tragova uranijuma koji su pronađeni na tri lokacije.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak je odbacilo rezoluciju kao "politički motivisanu". 

Proširenje kapaciteta

Iran trenutno poseduje svega šest klastera naprednih IR-6 modela centrifuga koje rade u tri fabrike u Fordouu i Natanzu.

Teheran planira da doda još 14 klastera IR-6 u Fordouu, od kojih će šest zameniti IR-1 mašine prve generacije, saopštila je IAEA. Oni će obogatiti do 5% ili do 20%, dodaje se.

"Iran nastavlja da unapređuje svoje kapacitete u postrojenju za obogaćivanje goriva u Natanzu i sada planira da instalira drugu proizvodnu zgradu, koja može da primi preko 100 klastera centrifuga", navodi se u saopštenju IAEA.

Odgovor Zapada

Velika Britanija, Francuska i Nemačka osudile su poteze Irana, prenosi "Radio Slobodna Evropa".

"Iranski korak je izazov za globalni sistem proliferacije", navele su te zemlje u zajedničkom saopštenju.

"Nastavićemo da se konsultujemo sa međunarodnim partnerima o tome kako najbolje rešiti stalnu nuklearnu eskalaciju Irana."

Američki zvaničnici su odbili da potvrde da Iran proizvodi obogaćeni uranijum sa 60 odsto čistoće Fordouu, što Rojters smatra pokušajem da se na poteze Teherana odgovori diplomatskim putem. Takođe su podsetili da su predsedniku SAD Džozefu Bajdenu dostupne sve opcije za mogući odgovor, što Rojters smatra prikrivenom pretnjom vojnom silom.

Trampov napušteni pakt

Stepen čistoće od 60 odsto i dalje je manji od 90 odsto potrebnih za materijal za oružje. Međutim, to takođe premašuje stepen čistoće od 20 odsto, koji je Iran postizao pre sporazuma sa velikim silama iz 2015. godine. Sporazum je ograničavao Iran na maksimalni stepen čistoće od 3,67 odsto i na korišćenje centrifuga prve generacije IR-1

Nakon što se bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao iz sporazuma 2018. godine, Teheran je instalirao klastere efikasnijih centrifuga novijih generacija. Takođe je nastavio sa bogaćenjem u Fordouu, što je ugovorom bilo zabranjeno.

Prošlonedeljna rezolucija IAEA druga je poredu ove godine u kojoj se Iran poziva na saradnju pri istrazi. Produžavanje istrage o poreklu tragova uranijuma sa tri neodređene lokacije predstavlja prepreku u pokušajima Zapada da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine. Iran je tražio da se istraga okonča.

image