Svet

Amerikancima su sad i kineska električna vozila bezbednosna pretnja

Pošto su 2019. uvele dodatne tarife na kineska električna vozila, SAD sada podižu pitanje na nivo nacionalne bezbednosti
Amerikancima su sad i kineska električna vozila bezbednosna pretnjaGetty © Getty Images / Stringer

Američka administracija upozorila je da kineska električna vozila mogu da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država jer mogu da prikupe ogromne količine ličnih podataka i da ih pošalju u inostranstvo.

Američka ministarka za trgovinu Đina Rejmondo rekla je da bi SAD trebalo dobro da razmisle o tome da li žele da se svi podaci prikupljeni električnim i autonomnim vozilima šalju u Kinu. Ona je objasnila da informacije mogu biti o vozaču, lokaciji vozila i okolini vozila, prenosi "Ejža tajms".

Njeni usledili su nakon što je "Blumberg" prošle nedelje izvestio da Bela kuća priprema izvršnu naredbu da spreči strani protivnici da pristupe "veoma osetljivim" podacima pojedinaca.

Zvaničnik Ministarstva trgovine rekao je da komentari njegove šefice nisu povezani sa izvršnom naredbom. Zvaničnik je rekao da je Rejmondo više fokusirana na oblasti novih tehnologija iz perspektive nacionalne bezbednosti.

Kineski kolumnista Ruan Jiaki kritikovao je američku zvaničnicu, optužujući je da kleveta kineske proizvođače električnih vozila. Ruan je rekao da su kineska električna vozila već naišla na pozitivne reakcije tržišta u Evropi i Latinskoj Americi, ali da nisu ni ušla na tržište SAD zbog dodatnih taksi od 25 odsto koje je Trampova administracija nametnula na kineske automobile 2019.

image