Svet

"Politiko": Ukrajina gladna granata

Ni povećanje domaće proizvodnje granata, niti donacije saveznika ne ispunjavaju sve potrebe Ukrajine
"Politiko": Ukrajina gladna granatawww.globallookpress.com © Kaniuka Ruslan/Keystone Press Agency

Ukrajinska vojska nema dovoljno artiljerijskih granata kako bi od ruskih napada uspešno branila liniju fronta dugu oko 1.000 kilometara, a ministar odbrane Rustem Umerov opisuje to kao "glad za granatama".

Ukrajina pojačava domaću proizvodnju granata, ali se i dalje oslanja na saveznike koji im isporučuju najveći deo municije. Ipak, očigledno da je i to premalo.

Evropska unija je obećala da će Kijevu poslati milion granata do marta, ali taj cilj neće ispuniti. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da će blok do tada isporučiti samo 524.000 granata, dok još 1,1 miliona granata najavljuju do kraja godine.

U međuvremenu, politički zastoj u Vašingtonu zaustavio je sve tokove vojne pomoći ka Ukrajini.

"Sada smo ostali bez vojne pomoći koju smo pružali Ukrajini i već se dokazuje šta to znači na bojnom polju", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Najgore je trupama koje su u rovovima na jugu i istoku Ukrajine.

"Nikada nismo imali dovoljno granata kalibra 122 milimetra i dobijamo ih pravo iz fabrike. U proseku ispalimo 15 hitaca dnevno. Ali bilo je dana kada smo pucali i po sto puta, ili nijednom. Sada su se neprijateljstva intenzivirala u našem pravcu, ali imamo manje granata nego nekada", kaže za "Politiko" ukrajinski artiljerac koji se bori u blizini Avdijevke.

Obraćajući se saveznicima Umerov je priznao da je Rusija mnogo mnogo nadmoćnija u svakodnevnim artiljerijskim napadima. Na različitim područjima fronta i u različitim fazama neprijateljstava, Rusi ispaljuju pet do čak deset puta više artiljerijskih granata nego ukrajinske snage.

"Ruska vojna industrija omogućava svojim trupama da ispaljuju desetine hiljada projektila na ukrajinske položaje Kako situacija na bojnom polju pokazuje, ne postoji zamena za savremenu artiljeriju", rekao je Umerov.

Nedostatak granata jedan je od ključnih razloga zbog kojih je ukrajinska vojska prešla u defanzivu duž celog fronta nakon ovogodišnje razočaravajuće kontraofanzive.

image