Svet

Velika Britanija: Mašinovođe stupile u četvorodnevni štrajk, saobraćaj će biti otežan

Putnicima se savetuje da dobro provere situaciju pre nego što krenu na put jer će železnički operateri širom Britanije ukinuti ili ograničiti svoje usluge, a sindikat upozorava da će nastaviti sa pozivima na štrajk sve dok ne dođe do pomaka u pregovorima o povećanju plata
Velika Britanija: Mašinovođe stupile u četvorodnevni štrajk, saobraćaj će biti otežan© Li Ying

Britanske mašinovođe su započele četvorodnevni štrajk na poziv sindikata "Aslef", koji udružuje mašinovođe više železničkih kompanija.

Većina vozova na glavnoj trasi London-Edinburg danas neće saobraćati, a sutra će posebno teško biti pogođena linija od Londona do Glazgova, prenosi "Gardijan".

Železnički operateri širom Velike Britanije će u naredna četiri dana uglavnom privremeno ukinuti ili ograničiti svoje usluge, a putnicima se savetuje da dobro provere situaciju pre nego što krenu na put.

Sindikat "Aslef" je upozorio da će nastaviti sa pozivima na štrajk sve dok ne dođe do pomaka u pregovorima o povećanju plata.

Nadležni su sindikatu ponudili povećanje plata od ukupno osam odsto, u paketu sa revidiranim uslovima rada, ali "Aslef" je ovu ponudu odbio kao "smešnu".

Neke britanske mašinovođe već pet godina nisu dobile povišicu uprkos tome što je zemlju pogodila visoka inflacija.

image
VV inauguration
banner