Svet

Nemački predsednik poistovetio pristalice AFD-a s pacovima?

Štajnmajer je poručio da "demokratski centar" Nemačke ne sme dozvoliti "ekstremističkim hvatačima pacova" da "upropaste" zemlju, insinuirajući na sve popularniju desničarsku stranku
Nemački predsednik poistovetio pristalice AFD-a s pacovima?www.globallookpress.com © Britta Pedersen/dpa

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer naizgled je poistovetio pristalice Alternativa za Nemačku pacovima, nakon što je sve popularniju desničarsku stranku nazvao "hvatačima pacova".

"Kada je naša demokratija napadnuta... demokratski centar, velika većina našeg društva, mora da zauzme stav i da jasno stavi do znanja da smo posvećeni svojoj demokratiji, da branimo ovakvu Nemačku i nećemo dozvoliti da ovu zemlju upropaste ekstremistički hvatači pacova", rekao je Štajnmajer na sastanku sa poslovnim i sindikalnim liderima u Zamku Belvi u Berlinu.

"Napad na demokratiju" odnosi se na navodni "tajni sastanak" u Potsdamu prošlog novembra na kojem se navodno razgovaralo o "deportaciji" migranata, navodi portal "Ziro hedž".

Sastanku su prisustvovala tri predstavnika AFD, ali i dva člana Hrišćansko-demokratske unije. Prisutni su negirali da se razgovaralo o planovima za "deportaciju", a u govoru u nemačkom Bundestagu u sredu, jedna od lidera AFD, Alis Vajdel, opisala je povezane izveštaje u nemačkim medijima kao "kampanju klevete bez presedana".

Štajnmajerov izbor reči podseća na komentar koji je objavila nemačka javna televizija ARD u novembru 2022. povodom kupovine Tvitera od strane Ilona Maska.

U komentaru se upozorava da će vraćanjem slobode govora na platformi, kao što je Mask obećao, "rasističkim i zavereničkim pacovima" biti dozvoljeno da "ispuze iz svojih rupa", i zaključuje se da "Tviter može ostati relevantan samo ako su upravo ti pacovi… zabijeni u svoje rupe", ističe američki portal.

image