Svet

Sinod Grčke pravoslavne crkve: Istopolnim brakovima se podriva tradicionalna grčka porodica

Grčka crkva odbacuje istopolne brakove, smatra da se predlogom zakona o istopolnim brakovima ukidaju ne samo hrišćanske vrednosti i porodična tradicija, već i prava buduće dece
Sinod Grčke pravoslavne crkve: Istopolnim brakovima se podriva tradicionalna grčka porodicaGetty © Dan Kitwood

U svim crkvama u Grčkoj, tokom jutarnje liturgije u nedelju, pročitana je poruka Sinoda Grčke pravoslavne crkve protiv istopolnih brakova, prenosi portal "Njuzbomb".

"U više od 10 hiljada crkava širom zemlje, u nedelju ujutro je pročitana enciklika Svetog sinoda, izražavajući snažno protivljenje crkve predlogu zakona o istopolnim brakovima koji je predstavila vlada Kirijakosa Micotakisa . U cirkularu se, između ostalog, navodi stvari, da 'takozvani homoseksualni brak' 'predstavlja podrivanje hrišćanskog braka i institucije tradicionalne grčke porodice'", napominje portal.

Sinod je 23. januara, posle skoro šestočasovnog sastanka, jednoglasno odlučio da se ne slaže sa brakom i usvajanjem dece za istopolne parove. Grčka crkva odbacuje istopolne brakove, smatra da se predlogom zakona o istopolnim brakovima ukidaju ne samo hrišćanske vrednosti i porodična tradicija, već i prava buduće dece, i namerava da ovaj stav prenese celom narodu.

Sveti sinod objašnjava da se predlogom zakona zalaže za ukidanje očinstva i materinstva i njihovo pretvaranje u neutralno roditeljstvo. Istovremeno, Crkva ističe da će surogat majčinstvo podstaći eksploataciju žena i promeniti svetu instituciju porodice.

"Crkva ne može sve ovo da prihvati, jer bi izdala svoju misiju", ističe se u poruci Sinoda.

Dok arhijereji kažu da "tradicionalnu hrišćansku porodicu čine otac, majka i deca i u ovoj porodici deca odrastaju učeći se materinstva i očinstva, što će biti najvažniji elementi u njihovom daljem razvoju".

U poruci se navodi da se Sinod obraća celoj kongregaciji da iznese istinu o ovom ozbiljnom pitanju.

Crkva smatra da država sa svojim vlastima ima pravo da izrađuje zakone i donosi zakone kako bi u društvu vladali jedinstvo, mir i ljubav.

"Crkva je drevna institucija, ima vekovna predanja... Crkva ne vlada sa državom i ne protivi joj se, već učestvuje u političkom životu po zakonima Božijim i ona je pastir svima. Zato ona ima poseban razlog da bude poštovana", navodi se u poruci.

Sinod je odlučio da u nedelju, 4. februara saopšti svoj stav u crkvama i distribuira brošuru "Narodu" preko crkava i sajta.

"Na temu takozvanog 'građanskog braka homoseksualaca' Sveti Sinod ne samo da ne može da ćuti, već mora da govori iz ljubavi i milosrđa prema svima. Zato je jerarhija Grčke crkve u svojoj nedavnoj odluci, jednoglasno, iz osnovanih razloga, izjavila da joj je stav 'dijametralno suprotan predloženom zakonu'", navodi se u poruci.

Crkva je saopštila da to čini ne samo iz ljubavi prema svojim članovima, već i iz ljubavi prema samoj državi i njenim institucijama kako bi one doprinele društvu i unapredile njegovo jedinstvo.

"Pozivamo državu da se pozabavi demografskim problemom 'koji postaje bomba spremna da eksplodira' i predstavlja najvažniji nacionalni problem našeg vremena, čije rešenje je podrivano predlogom zakona koji treba da se donese i pozivamo To je podrška velikim porodicama koje toliko donose zajednici i naciji", navodi se u poruci.

U međuvremenu, u blizini jedne od crkava u gradu Larisi, nepoznati počinioci ispisali su slogane podrške homoseksualcima i sa uvredama na račun mitropolita lariskog Jeronima, kao i protiv stava crkve prema spornom zakonu.

"Đavolu, porodici, veri i domovini", napisali su vandali.

Portparol vlade Pavlos Marinakis osudio je vandalizam, rekavši da je potpuno neprihvatljiv i duboko uvredljiv za veru i pravo na slobodu verske savesti.

"Slepom fanatizmu i njegovim eksponentima nije mesto u demokratskom društvu. Sada nadležni državni organi moraju da kažu svoje", naveo je Marinakis u saopštenju.

image
VV inauguration
banner