Svet

Niki Hejli traži zaštitu Tajne službe zbog pretnji

Predsedničkom kandidatu Robertu F. Kenediju je tri puta do sada odbijena zaštita Tajne službe
Niki Hejli traži zaštitu Tajne službe zbog pretnji© AP Photo/Matt Kelley

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Niki Hejli podnela je zahtev za zaštitu Tajne službe zbog pretnji sa kojima se suočava, potvrdio je portparol njene kampanje za Si-En-En.

Prema tvrdnjama njenog tima, Hejlijevoj su upućene pretnje, jer je jedini preostali kandidat koji se takmiči sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom za nominaciju Republikanske stranke.

Specijalne jedinice u okviru američkih policijskih snaga, obučene da se nose sa posebno opasnim situacijama, kao što su uzimanje talaca i neredi, bili su dva puta pozvani u kuću Niki Hejli u Južnoj Karolini poslednjih meseci, a jedan od incidenata se dogodio dok su njeni roditelji bili tamo.

"Deo trke za predsednika je da ćete se suočiti sa pretnjama. To me neće odvratiti. Kada radiš nešto ovako, dobijaš pretnje. To je realnost i to je u redu", rekla je Hejli.

Tajna služba pruža zaštitu određenim ličnostima tek nakon što je ovlasti sekretar za unutrašnju bezbednost, koji se konsultuje sa savetodavnim komitetom Kongresa.

Kenedija tri puta odbili

Podsetimo, predsedničkom kandidatu Robertu F. Kenediju tri puta je odbijena zaštita Tajne službe

U pismu, koje je potpisao sekretar Ministarstva za unutrašnju bezbednost (DHS) Alehandro Majorkas, a koje su objavili američki mediji, navodi se da zaštita za Kenedija "nije potrebna".

"Konsultovao sam se sa savetodavnim komitetom sastavljenim od predsedavajućeg Predstavničkog doma, vođe manjine u Predstavničkom domu, vođe većine u Senatu, vođe manjine u Senatu i senatskog narednika za oružje. Na osnovu činjenica i preporuke savetodavnog komiteta, utvrdio sam da zaštita Tajne službe za Roberta F. Kenedija Mlađeg u ovom trenutku nije opravdana", napisao je Majorkas.

image