Svet

Hejli ne može ni da primiriše "starom gunđalu": Tramp ubedljivo vodi u Južnoj Karolini

Anketa pokazala da Tramp vodi u Južnoj Karolini sa 26 bodova, dok se bivša guvernerka muči da dobije veću podršku
Hejli ne može ni da primiriše "starom gunđalu": Tramp ubedljivo vodi u Južnoj KaroliniGetty © Chip Somodevilla / Staff

Republikanski kandidat za predsedničku nominaciju Donald Tramp ima prednost od 26 bodova u Južnoj Karolini u odnosu na svoju glavnu konkurentkinju i bivšu guvernerku ove savezne države Niki Hejli uoči unutarstranačkih izbora zakazanih za 24. februar, pokazuje anketa Univerziteta Monmut i "Vašington posta".

Bivši predsednik dobio je 58 odsto podrške među potencijalnim republikanskim glasačima na primarnim izborima, dok je Hejli dobila 32 odsto podrške u svojoj matičnoj državi.

Na izborima u Ajovi i Nju Hempširu, Tramp je svoje stranačke konkurente ostavio daleko iza sebe. Uprkos porazima, Hejli je poručila da ne namerava da izađe iz trke za republikansku nominaciju i pokrenula je novu "kampanju" protiv Trampa ali i kandidata demokrata Džozefa Bajdena, nazvavši ih "starim gunđalima".

Anketa sprovedena krajem januara među biračima Republikanske partije (GOP) pokazala je da Tramp ima većinsku podršku i među muškarcima (62 odsto) i ženama (54 procenta). Tramp takođe ima visok nivo podrške među belim evangelistima (69 odsto) i glasačima bez fakultetske diplome (68 procenata).

Sedam od 10 glasača takođe veruje da će Tramp definitivno pobediti Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u novembru.

Anketa je takođe pokazala da Trampovi pravni problemi ne zanimaju mnogo republikanske birače u Južnoj Karolini. Šezdeset posto kaže da bi GOP trebalo da zadrži Trampa ako dobije nominaciju i istovremeno bude osuđen u slučaju vezanom za izbore 2020.

image