Svet

Moskva izdala nalog za hapšenje Arestoviča

Bivši savetnik Zelenskog, u slučaju da se nađe na ruskom tlu, biće uhapšen i u zatvoru će provesti dva meseca
Moskva izdala nalog za hapšenje Arestovičawww.globallookpress.com © Oleksii Chumachenko

Sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje bivšeg savetnika predsednika Ukrajine Alekseja Arestoviča, koji se trenutno nalazi u inostranstvu.

Arestovič se tereti da je pozivao na terorističke akcije, ali i da je širio neistine o Oružanim snagama Rusije.

Arestovič se, inače, još od ranije nalazi na ruskom spisku terorista i ekstremista. Prošle godine za njim je izdata poternica, a krivični postupak protiv njega u novembru 2023. pokrenula je i Ukrajina. 

Bivši bliski saradnik Zelenskog napustio je, podsetimo, Ukrajinu prošle jeseni i trenutno se nalazi u inostranstvu. 

On je u januaru 2023. napustio poziciju savetnika kabineta ukrajinskog predsednika i od tada u javnost izlazi sa izjavama koje se znatno razlikuju od onih koje je upućivao dok je bio na položaju: javno je govorio protiv Zelenskog, demantovao da je situacija na frontu dobra za Ukrajinu, a bio je i jedan od onih koji su otvoreno rekli da je za sve ono što se danas dešava kriv Kijev, budući da su Ukrajinci izdali same sebe, svoje pretke, i zaboravili na svoju istoriju i kulturu. 

Ipak, te izjave mu nisu donele veliku popularnost u ukrajinskom društvu.

Prema rezultatima analize javnog mnjenja od decembra 2023, Arestovič se danas nalazi na vrhu liste najomraženijih ukrajinskih političara, malo ispod bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, koji je na vlast došao 2015, nakon Majdana. 

image