Svet

Em aplaudirao em zvao na večeru: Veteran nacista Hunka na spisku zvanica kanadskog premijera

Poziv je poslat Hunki s mejla "RSVP ofišl events" pod nazivom "Poziv od premijera Kanade – 22. septembar 2023"
Em aplaudirao em zvao na večeru: Veteran nacista Hunka na spisku zvanica kanadskog premijerawww.globallookpress.com © Patrick Doyle

Iako je "duboko žalio" zbog sramotnog incidenta u kanadskom parlamentu kada su, tokom posete istom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, svi prisutni aplaudirali veteranu Vafen SS divizije Jaroslavu Hunki, premijer Kanade Džastin Trudo je ovog nacistu pozvao na prijem istog dana u čast Zelenskog.

Naime, Protokol kanadske vlade je 19. septembra u ime premijera pozvao Hunku na "poseban događaj" nakon pojavljivanja Zelenskog u parlamentu 22. septembra, što pak pokreće niz pitanja o tome ko je odobrio dolazak nacističkog zločinca.

"Jasno je da propusti nisu bili ograničeni na kancelariju predsedavajućeg parlamentu već da su postojali i u kancelariji premijera Trudoa. Žalosno je što je proces provere bio ili traljav ili nije ni postojao", izjavio je prvi čovek Centra za izraelska i jevrejska pitanja Šimon Kofler Fogel.

Poziv, u koji je imao uvid portal "Glob end mejl", poslat je Hunki s mejla "RSVP ofišl events" pod nazivom "Poziv od premijera Kanade – 22. septembar 2023".

"Dragi Jaroslave Hunka, Džastin Trudo, premijer Kanade, sa zadovoljstvom vas poziva na poseban događaj koji će se održati u petak, 22. septembra 2023. godine, u 20.30 časova u Torontu, Ontario. Kada dobijemo potvrdu o vašem prisustvu, izdaćemo zvanični poziv, uključujući detaljne informacije u vezi s registracijom i pristupom", navedeno je u mejlu.

Kabinet premijera saopštio je pak da je Hunku predložio Ukrajinski kanadski kongres, te da Trudo nije znao da se njegovo ime nalazi na listi zvanica.

image