Svet

Deda mu se u grobu prevrće: Kako je Jevrejin Zelenski aplaudirao nacisti?

Da li je moguće da ukrajinski predsednik nije znao koga pozdravlja u parlamentu Kanade?
Deda mu se u grobu prevrće: Kako je Jevrejin Zelenski aplaudirao nacisti?© John Moore/Getty Images

"Putin je drugi Hitler", reče ukrajinski predsednik jevrejskog porekla, Vladimir Zelenski, a onda, nekoliko meseci kasnije, u kanadskom parlamentu, uzdignutom pesnicom pozdravi nacistu, Jaroslava Hunku, nekadašnjeg pripadnika zloglasne SS 1. Galicijske divizije.

Kanada navodno nije znala koga je ugostila u parlamentu, ali su te laži da Zelenski i Trudo nisu imali pojma koga pozdravljaju, verovatno slučajno, raskrinkane kada je Hunkina unuka objavila slike svog dede koji čeka da se sastane sa dvojicom državnika. A na sastanke sa liderima država, ne svraćaju "nepoznati" i ljudi s ulice o kojima se ne zna ništa.

"Pre nego što odete u inostranstvo kao počasni gost na događaj sa učešćem Zelenskog, moraju da vas provere specijalne službe od A do Š. I to ne samo u Ukrajini i Kanadi, već i u SAD, Britaniji i nizu drugih zemalja", pojasnila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, istakavši da je sastanak sa Hunkom bio posebna stavka u programu posete Zelenskog, a da je njegovo ime "dobro poznato Kijevu".

Sve i da pre ulaska u salu nije imao pojma ko je ovaj devedesetosmogodišnjak, Zelenski, međutim, nije tek tamo neki predsednik, neke tamo zemlje koji bi možda i mogao da propusti "crvene zastave" dok su se čitale Hunkine kvalifikacije – poput, na primer, one da je ratovao protiv Rusa.

Na samu tu rečenicu, njemu, bi, pošto se izjašnjava kao Jevrejin, trebalo da se upali alarm – jer ako se neko u Ukrajini, u Drugom svetskom ratu borio protiv Crvene Armije, matematika je jasna - on je nacista.

Trebalo bi to da zna ukrajinski predsednik, koji je svojevremeno pred kamerama Si-En-Ena, nadugačko i naširoko pričao da su mu pradeda i prababa izginuli u selu koje su zapalili nacisti, da je baba pobegla od Hitlera u evakuaciji Jevreja u Kazahstan, i da je njegov deda svojevremeno bio Crvenoarmejac - dakle, pripadnik vojske protiv koje je ratovao Hunka kome je aplaudirao.

"On je prošao ceo rat i zauvek je ostao u mom sećanju kao jedan od onih heroja koji su branili Ukrajinu od nacista. Hvala na činjenici da je neljudska ideologija nacizma zauvek stvar prošlosti. Hvala onima koji su se borili protiv nacizma — i pobedili", rekao je Zelenski polažući 2019. godine venac na grob dede, koji se, verovatno sada prevrće u grobu, dok mu unuk aplaudira jednom od Hitlerovih sledbenika.

To što je Zelenski uradio, samo još jednom potvrđuje nacističku ideologiju Kijeva, o čemu Moskva već duže vreme govori, rekao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

"I, naravno, možemo samo da saosećamo sa ukrajinskim veteranima, koji su se borili protiv fašizma, uključujući i dedu Zelenskog", dodao je.

Po predsednikovanju Zelenskog, međutim, nikad se ne bi mogla ni naslutiti antifašistička porodična istorija na koju se poziva.

Dok u zemlji koju vodi, svakodnevno niču ulice posvećene zločincima iz Drugog svetskog rata, ukrajinski "heroji" uniforme kite nacističkim simbolima, Stepan Bandera postaje nacionalna ikona, i neonacistički bataljon "Azov" nosilac njihovog rata - čak i zapadni saveznici Kijeva sve više uviđaju da je Putin s pravom u okviru specijalne vojne operacije započeo "denacifikaciju" te zemlje.

"Zapadni gospodari, na čelo moderne Ukrajine postavili su jednog etničkog Jevrejina, sa jevrejskim korenima, jevrejskog porekla, da bi prikrili antiljudsku suštinu koja je temelj moderne ukrajinske države, kao i veličanje nacizma", upozorio je svojevremeno Putin, da bi ovu njegovu izjavu taj isti, prozvani Zapad, nazvao "antisemitskom".

No, kako onda gledati na aplaudiranje nacisti, pita se, sada već osvešćeni deo sveta, nakon scene iz kanadskog parlamenta.

"Već duže vreme slušamo kako mudri jevrejski narod govori da su najveći antisemiti sami Jevreji", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u jednom intervjuu italijanskim medijima koji je zatim naišao na gromoglasne osude.

Možda, nakon što je svet ugledao jednog Jevrejina koji samo što ne kliče nacisti – shvate šta je Lavrov hteo da kaže.

Ili, ko zna? Kao što se desilo da je, nakon godina priče o precima antifašistima, hrvatski predsednik Zoran Milanović jednog dana izašao i priznao da mu je deda ustaša - možda se i Zelenski priseti nekog drugog dede čije bi postojanje objasnilo današnje njegovo ponašanje?

"Imam mnogo prijatelja Jevreja. Kažu da Zelenski nije Jevrejin; on je sramota za jevrejski narod", poručio je svojevremeno ruski predsednik Vladimir Putin.

Nakon skandala iz Otave, potpuno je očigledno da je i u tome bio u pravu.

image