Svet

Šta je bila SS divizija "Galicija": Ukrajinski nacisti i posleratno pranje biografije

Osnovali su je nacisti u okupiranoj zapadnoj Ukrajini 1943, komandovali su njome nacisti, borili su se za nacističke ciljeve, pa ipak, ukrajinskoj SS diviziji "Galicija" danas, zbog "nedostatka dokaza" spomenike dižu zapadni saveznici
Šta je bila SS divizija "Galicija": Ukrajinski nacisti i posleratno pranje biografijeGetty © Keystone / Stringer

Ne treba biti veliki poznavalac istorije da bi znao kome se aplaudira ako predsednik Donjeg doma parlamenta, u ovom slučaju kanadskog, najavi kao specijalnog gosta 98-godišnjeg imigranta, borca za nezavisnost Ukrajine koji se borio protiv Rusa tokom Drugog svetskog rata.

To je "misterija" podjednako kao i kada bi na hipotetičkoj svečanog sednici parlamenta u Buenosajresu u čast visokog gosta iz Hrvatske poslanici frenetično aplaudirali 98-godišnjem imigrantu koji se borio za nezavisnost Hrvatske tokom Drugog svetskog rata.

Vremešnog Jaroslava Hunku koji se pojavio pred parlamentom u Otavi nesumnjivo je preporučilo to što se borio protiv Rusa, pa su njegovi domaćini u talasu oduševljena zaboravili da aplaudiraju pripadniku 14. grenadirske divizije Vafen SS "Galicija". Nju su oformili nacisti, komandovali su njome nacisti, a njeni pripadnici borili su se isključivo za nacističke ratne ciljeve.

Pripadnici divizije "Galicija" polagali su zakletvu Adolfu Hitleru, što je još jedan jasan pečat na njen "slobodarski" karakter.

SS divizije nacisti su osnivali na mnogim okupiranim teritorijama i one su se sastojale od stranih dobrovoljaca spremnih da podrže njihovu stvar. "Galicija", osnovana u zapadnoj Ukrajini u aprilu 1943, u svojim redovima uglavnom je imala Ukrajince, a navodno je veliki broj njih privukla priča o tome da će se boriti za nezavisnost Ukrajine.

Međutim, za razliku od njihovih SS suseda u Estoniji iz 20. Estonske SS divizije ili Letoniji iz Letonskog legiona, ukrajinska nacistička brigada nije u svom nazivu imala zemlju za čiju su nezavisnost tvrdili da se bore.

Nacistička vrhuška iz Berlina zabranila je da se jedinica naziva ukrajinskom i da u njenom nazivu bude Ukrajina, izabravši naziv pokrajine, Galicija, za njeno ime zbog njenog austro-ugarskog porekla. Hajnrih Himler navodno je insistirao da ukrajinska SS divizija bude sastavljena isključivo od dobrovoljaca iz Galicije, smatrajući ih više arijevcima od ostalih.  

Bilo je predviđeno da se pripadnici "Galicije" isključivo bore protiv "boljševika", a bili su i jedna od retkih nacističkih jedinica koja je imala sveštenike u svojim redovima i to uglavnom iz Ukrajinske grkokatoličke crkve i Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve.

Borci "Galicije" osim u matičnoj zemlji, borili su se na strani nacista i u Slovačkoj, Jugoslaviji i Austriji.

Pripadnici ove SS divizije, od kojih su neki, kako svedočimo ovih dana, doživeli da budu dočekani kao borci za slobodu, učestvovali su i u masakru nad civilnim stanovništvom pod plaštom borbe protiv partizana, ubistvima Jevreja i Poljaka u zapadnoj Ukrajini, zločinima u okupiranoj Čehoslovačkoj i Poljskoj.

I dok neke današnje vlade i nekadašnji sudovi za zločine nacista, nisu uspeli da nađu vezu između ovih zločina i "Galicije", istoričari citiraju reči Hajnriha Himlera upućene pripadnicima ove divizije:

"Vaša otadžbina postala je mnogo lepša otkako ste izgubili, na našu inicijativu, moram da kažem, one stanovnike koji su kaljali dobro ime Galicije, posebno Jevreje. Znam da ako bih vam dozvolio da likvidirate Poljake…dao bih vam dozvolu za ono što inače želite da uradite".

Na kraju rata, jedinica je promenila ime u Prva ukrajinska divizija kako bi se odvojila od svojih nacističkih korena. Predali su se zapadnim saveznicima u maju 1945. godine.

Promena imena iz ratnih dana bila je samo početak pranja biografije ove SS divizije.

Od septembra 2020. godine odlukom Vrhovnog suda Ukrajine simboli SS divizije "Galicija" više se nisu smatrali nacističkim i zbog toga nisu mogli biti zabranjeni.

Kanada je u tom smislu isprednjačila. Njihov sud za istraživanje ratnih zločina zaključio je još 1986. godine da pripadnici "Galicije" ne podležu sudskom gonjenju jer nisu nađeni dokazi za optužbe za ratne zločine boraca ove nacističke jedinice.

Kao retko gde u svetu, ova SS divizija doživela je da ima i svoje spomenike na kanadskom groblju u Alberti i Oukvilu, s tim što se na njima navodi ime s kraja rata – Prva ukrajinska divizija.

Ne čudi stoga što su kanadski mediji, izveštavajući o svečanoj sednici parlamenta zaključili da je bilo neizbežno da ako bi se Kanada ikada obrukala time što bi njeni poslanici aplaudirali pripadnicima nacističkih vojnih jedinica, to bi nesumnjivo bila divizija "Galicija".

image