Svet

Holandsko tužilaštvo: Istraga pada malezijskog boinga se nastavlja

Istraga će se fokusirati na posadu protivvazdušnog raketnog sistema "Buk" i naredbe koje su dobili, izjavila je portparolka holandskog tužilaštva
Holandsko tužilaštvo: Istraga pada malezijskog boinga se nastavljaGetty © Piroschka van de Wouw - Pool/Getty Images

Zajednički istražni tim nastavlja da ispituje slučaj obaranja aviona MH17 u Ukrajini. Istražitelji će se posebno usredsrediti na posadu protivvazdušnog raketnog sistema "buk" koji je malezijski "boing" oborio, kao i konkretnih naredbi koje je posada dobila, izjavila je portparolka holandskog tužilaštva Brehtje van de Musdijk za TASS. 

"Uvek smo govorili da se istraga o članovima posade 'buka' i njihovim naredbama nastavlja", ukazala je ona.

Van de Musdijk je prethodno izjavila da se novi detalji o istrazi mogu očekivati u proleće 2023. godine. 

Okružni sud u Hagu presudio je prošle nedelje da je avion MH17 oboren raketom protivvazdušnog sistema "Buk" ispaljenom sa polja u blizini grada Pervomajsk, koji se u tom trenutku nalazio pod kontrolom snaga Donjecke Narodne Republike.

Osumnjičenog ruskog državljanina Olega Pulatova sud je proglasio nevinim, dok su dvojica Rusa Igor Girkin (poznatiji kao Igor Strelkov, jedan od vođa ustanka u Donbasu nakon puča u Kijevu 2014.) i Sergej Dubinski, kao i Ukrajinac Leonid Harčenko proglašeni krivim i osuđeni na doživotnu robiju.

Nakon presude, predsednik ruskog PIR centra general Evgenij Bužinski izjavio je da su odluke suda u Hagu pravno ništavne, kao i da Rusija neće isporučiti nikoga.

Let MH17

Putnički avion "Boing 777" kompanije "Malezija erlajns", koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, oboren je 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka.

Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Ujedno su i izneli optužbu da je za obaranje civilnog aviona kriva ukrajinska strana.

Sudski proces u slučaju pada aviona na letu MH17 počeo je u Holandiji 9. marta 2020. godine, i vodio se protiv tri državljanina Rusije i jednog državljanina Ukrajine: Igora Girkina, Sergeja Dubinskog, Olega Pulatova i Ukrajinca Leonida Harčenka.

Ruski zvaničnici su u više navrata iskazali nepoverenje istražnom timu, ukazujući na neosnovanost argumenata tužilaštva i nespremnost da se argumenti Moskve uzmu u obzir u toku istrage.

image