Svet

NATO ne želi eskalaciju sukoba sa Rusijom: Neće biti zabrane letenja iznad Ukrajine

Uvođenje zabrane bi izazvalo direktan sukob Rusije i NATO, smatra Berlin
NATO ne želi eskalaciju sukoba sa Rusijom: Neće biti zabrane letenja iznad Ukrajinewww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Nemačka i njeni NATO partneri ne planiraju da zatvore ukrajinski vazdušni prostor nakon što su ukrajinske rakete ubile dve osobe u selu blizu granice između Poljske i Ukrajine, saopšteno je iz Berlina.

Portparol nemačke vlade Volfgang Buhner rekao je novinarima da bi takav potez mogao da izazove direktan sukob između Rusije i NATO snaga.

"Zajedno sa svim svojim saveznicima saglasili smo se da želimo da izbegnemo dalju eskalaciju ovog rata u Ukrajini", rekao je on.

Portparol nemačkog ministarstva odbrane Kristijan Tils, rekao je da je Berlin predložio da pomogne Poljskoj tako što će patroolirati njenim vazdušnim prostorom. Prema rečima zvaničnika, nemački avioni "jurofajter" mogli bi da budu raspoređeni već "sutra".

Poruke iz Berlina usledile su nakon što je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao da ne isključuje diskusiju unutar NATO-a o zatvaranju ukrajinskog vazdušnog prostora. Helsinki nije član Alijanse, ali je podneo zahtev za pridruživanje.

Havisto je na konferenciji za novinare upitan da li bi NATO mogao da razmotri mogućnost zatvaranja ukrajinskog vazdušnog prostora, s obzirom na to da je sukob u zemlji doveo do toga da projektili lete na teritoriju susednih država.

"Siguran sam da će se razgovarati o zatvaranju vazdušnog prostora", rekao je on. Ukoliko bi se to dogodilo, to bi značilo da bi "svaki avion" koji uđe u takvu zonu bio oboren, dodao je Havisto.

On je međutim priznao da bi bilo neverovatno teško izvesti takvu operaciju. "To je ogroman prostor za nadzor iz vazduha i ogromna vojna nadzorna misija za nadgledanje tako velike zemlje kao što je Ukrajina. Postoje ogromni vojni izazovi", rekao je ministar i dodao da se "razmatraju različite opcije za zaštitu Ukrajine i njenog civilnog stanovništva".

Finski zvaničnik se uzdržao od pripisivanja krivice za eksploziju u kojoj su poginule dve osobe u poljskom selu Przevodov, blizu ukrajinske granice. On je takođe prokomentarisao izveštaje da je raketa najverovatnije ispaljena iz Ukrajine, a ne iz Rusije. "Naravno, usred neprijateljstava, uvek se može dogoditi da nešto ne uradite namerno", rekao je on.

U utorak su lokalni mediji javili da su dva radnika farme u selu poginula u eksploziji koju su izazvale rakete. Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da iza incidenta stoji "projektil ruske proizvodnje" da bi kasnije poljski predsednik Andžej Duda rekao da je projektil verovatno ukrajinska protivvazdušna raketa.

Rusko ministarstvo odbrane negiralo je umešanost, rekavši da Moskva tog dana nije izvela nikakve napade na ciljeve u blizini poljsko-ukrajinske granice. Ministarstvo je u sredu saopštilo da su ruski vojni stručnjaci analizirali fotografije sa lica mesta i identifikovali delove projektila "kao elemente rakete iz sistema protivvazdušne odbrane S-300 koji koristi Vazduhoplovstvo Ukrajine".

image