Svet

Novi nivo pohlepe: Bogataška naselja se proglašavaju za siromašna zarad Bajdenovih subvencija

Situacija je slična i na drugoj strani kontinenta. U Los Anđelesu, nekoliko blokova poznatog naselja Beverli Hils ispunjava uslove za subvencije kao zona sa "niskim prihodima"
Novi nivo pohlepe: Bogataška naselja se proglašavaju za siromašna zarad Bajdenovih subvencijaGetty © Robert Knopes/UCG/Universal Images Group

Bajdenova administracija je klasifikovala neke od najbogatijih naselja u Americi kao zone "niskih primanja" kako bi se njihovi stanovnici kvalifikovali za državne subvencije za kupovinu punjača za električne automobile, piše portal "Dejli koler".

Subvencije su uvedene Zakonom o smanjenju inflacije, vodećim zakonom Bajdenove administracije za borbu protiv klimatskih promena, i namenjene su "neurbanim" i oblastima "niskih prihoda".

Deo o "niskim prihodima" posebno je važan zato što predstavlja deo šire politike "klimatske pravde" za koju se Bajdenova administracija navodno zalaže, koja spaja zelene politike sa društvenom pravdom.

Ipak, mnoga elitna naselja i letovališta - uključujući Montok i Fišers Ajlend u Njujorku i delove Martas Vinjarda i Nantuketa u Masačusetsu - klasifikovani su kao zone "niskih prihoda" i ispunjavaju uslove za dobijanje subvencija, pokazuju podaci koje je objavilo američko Ministarstvo energetike.

Izgradnja mreže za punjenje električnih automobila širom zemlje je ključna za ispunjenje Bajdenove agende, ali infrastruktura koja trenutno postoji koncentrisana je u bogatijim, gušće naseljenim regionima zemlje.

Program finansijske pomoći Bajdenove administracije osmišljen je kako bi smanjio troškove izgradnje punjača -  posebno u neurbanim, manje bogatim delovima zemlje u kojima je manja verovatnoća da će ih ljudi instalirati o svom trošku.

Kako bi ispunila uslov i bila klasifikovana kao zone "niskih prihoda", naselja moraju da imaju stopu siromaštva veću od 20 odsto. Osim toga, oni uslov mogu da ispune i ako medijalna zarada iznosi manje od 80 odsto medijalne zarade u široj oblasti ili saveznoj državi.

U praksi, međutim, druga definicija zona sa "niskim prihodima" omogućava mestima koja se kolokvijalno ne bi tako nazvala da se kvalifikuju za subvencije na osnovu toga što se nalaze u bogatoj saveznoj državi ili široj oblasti.

To je slučaj sa elitnim letovalištima u Masačusetsu, kao što je ostvo Martas Vinjard, u kom se vrednost većine kuća procenjuje na više od milion dolara. Na tom ostrvu u Atlantiku kuću vrednu 11,7 miliona dolara ima i nekadašnji predsednik SAD Barak Obama.

I Fišers Ajlend, njujorško ostrvce koje već decenijama važi za jedno od omiljenih letovališta lokalnih elita, nalazi na listi zona "niskih prihoda". Članovi mnogih američkih bogataških dinastija, poput porodica Ruzvelt, Rokfeler i Dipon, odlazili su na Fišers Ajlend na odmor, navodi "Njujork post".

Situacija je slična i na drugoj strani kontinenta. U Los Anđelesu, nekoliko blokova poznatog naselja Beverli Hils ispunjava uslove za subvencije kao zona sa "niskim prihodima".

Tako je uprkos činjenici da su vrednosti imovine u toj određenoj oblasti skoro bez izuzetaka iznad milion dolara.

image