Svet

Porošenko: Zelenski, počni od sebe, a Zalužnog ostavi na miru

Bivši predsednik Ukrajine podržao je glavnokomandujućeg ukrajinske vojske u aktuelnom sukobu koji preti da dovede do ozbiljnih izmena u državnom vrhu
Porošenko: Zelenski, počni od sebe, a Zalužnog ostavi na miruwww.globallookpress.com © Petro Poroshenko

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji je došao na vlast posle Majdana 2014, predložio je danas aktuelnom ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da najavljeni "restart" vlasti započne sam od sebe, a da glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog ostavi na miru. 

"Počnite od sebe, a Zalužnog ostavite!", napisao je on na Telegramu, i tako prokomentarisao jednu od poslednjih izjava Zelenskog za italijanske medije, kojima je priznao da jeste razmišljao o smeni glavnokomandujućeg. 

Umesto toga, Porošenko je predložio da bi vlast trebalo očistiti od ljudi koji su na vlast došli za vreme Viktora Janukoviča, takođe, bivšeg predsednika Ukrajine, koji je nezakonito zbačen s vlasti 2014, za vreme državnog prevrata.

Trenutne vlasti u Kijevu ovih dana pokrenule su inače proveru funkcionisanja oružanih snaga Ukrajine tokom poslednje dve godine, odnosno, od početka SVO.

U isto vreme, kako pišu ukrajinski mediji, smena Zalužnog trebalo je da se desi još 2. februara, ali to ipak nije učinjeno, budući da je služba dobila informaciju da bi to izazvalo velike nerede u Kijevu, ali i u samoj vojsci. Odluka je privremeno odložena.

image