Svet

Sve tešnja saradnja Rusije i Irana: Trgovina u nacionalnim valutama i novo gasno čvorište

Ne zavisimo od onih koji pokušavaju da ometaju razvoj naših privreda, istakao je zamenik premijera RF
Sve tešnja saradnja Rusije i Irana: Trgovina u nacionalnim valutama i novo gasno čvorišteGetty © Photo by Tom Stoddart/Getty Images

Rusija i Iran su blizu tome da kompletnu trgovinu obavljaju u nacionalnim valutama i preko svojih bankarskih sistema, izjavio je potpredsednik Vlade Ruske Federacije Aleksandar Novak.

"Gotovo u potpunosti smo prešli na obračune u nacionalnim valutama i preko nacionalnih platnih sistema. To nam omogućava da ne zavisimo od onih koji pokušavaju da ometaju razvoj naših privreda", rekao je Novak na prijemu u povodom 45. godišnjice Islamske revolucije u Iranu.

Dodao je da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, da uspešno sarađuju i u bilateralnom i multilateralnom formatu.

"Naši iranski prijatelji su pristupili Šangajskoj organizaciji za saradnju i BRIKS-u. Takođe, postoji ogroman potencijal za razvoj saradnje s Rusijom i svim članicama ovih organizacija", istakao je Novak, koji je u maju 2022. rekao da Rusija i Iran razmatraju povezivanje platnih sistema Mir i Šetab, kao i nacionalnih sistema za prenos finansijskih poruka.

Izgradnja gasnog čvorišta u Iranu

Novak je rekao i da ruske i iranske kompanije pregovaraju o stvaranju gasnog čvorišta u Iranu i razvoju gasnih polja.

"Radimo u ovoj oblasti, i naše kompanije sarađuju", rekao je Novak upitan da li će međuvladina komisija 28. februara raspravljati o stvaranju gasnog čvorišta i da li je tamo moguće potpisati sporazum o zajedničkim gasnim projektima.

Iranski ministar za naftu Džavad Ovdži dodao je da je iranska vlada definisala zajedničke projekte s ruskom naftnom kompanijom "Gasprom", da privodi kraju pregovore i da očekuje da će ti projekti uskoro biti sprovedeni u delo.

Ranije je saopšteno da Iran, uz učešće Rusije, Katara i Turkmenistana, planira da formira gasno čvorište u industrijskom regionu Asaluje, koji se nalazi u provinciji Bušer na severnoj obali Persijskog zaliva.

image