Svet

"Blumberg": Smena Zalužnog rizik za Zelenskog

Bez obzira na to što je Zelenski okarakterisao Sirskog kao najiskusnijeg komandanta Oružanih snaga Ukrajine, novi glavnokomandujući nema veliku podršku u zemlji, piše agencija
"Blumberg": Smena Zalužnog rizik za Zelenskog© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Smena Valerija Zalužnog na poziciji glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine nosi sa sobom političke rizike za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zbog velike popularnosti generala među stanovništvom koja iznosi više od 90 odsto, piše "Blumberg".

Agencija je ukazala da ukrajinski predsednik nije pojasnio kakvu će ulogu imati Zalužni za koga Zelenski tvrdi da treba da ostane "deo tima".

Takođe, bez obzira na to što je Zelenski okarakterisao Aleksandra Sirskog kao najiskusnijeg komandanta Oružanih snaga Ukrajine, on nema veliku podršku u zemlji.

Prema rečima profesora za strateška istraživanja Filipsa O'Brajana sa škotskog Univerziteta "Sent Endrjuz", Sirski predstavlja najkontroverzniju vojnu figuru u Ukrajini, a njegovo imenovanje je rizičan potez za Zelenskog.

Ukrajinski predsednik je juče smenio glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i na njegovu poziciju imenovao Aleksandra Sirskog, komandanta kopnenih snaga.

image