Svet

Rezervni sastav finske vojske sve manji: Nakon stupanja u NATO poraslo interesovanje za civilnu službu

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, dešavanja u Ukrajini i sticanje članstva u NATO doveli su do pogoršanja situacije po nacionalnu bezbednost Finske
Rezervni sastav finske vojske sve manji: Nakon stupanja u NATO poraslo interesovanje za civilnu službuGetty © Jonas Gratzer

Nakon eskalacije sukoba u Ukrajini i kasnijeg zahteva za pridruživanje, a potom i stupanja u Finske u NATO, veliki deo finskih rezervista obratio se "Savezu protivnika oružja" kako bi dobili pomoć u transferu iz vojne u civilnu službu.

Međutim, posle nedavne izjave finskog ministra odbrane Anti Hakanena o tome da namerava da vojnim obveznicima zabrani napuštanje rezervnog sastava, ovo antiratno udruženje dobilo je na stotine novih zahteva, prenosi švedski list "Nja dagbladet" pozivajući se na finske medije.

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, dešavanja u Ukrajini i sticanje članstva u NATO doveli su do pogoršanja situacije po nacionalnu bezbednost Finske. Zbog toga se finsko ministarstvo odbrane zabrinulo što sve više rezervista želi da napusti vojnu i prebaci se u civilnu službu.

Prema pisanju finske agencije "Jle", ministar Hakanen je svoje nameru da promeni zakon o služenju najavio kako bi sprečio rezerviste da napuštaju vojnu službu, a njegovo gledište navodno dele i aktivni pripadnici oružanih snaga.

Po trenutnom zakonu, rezervisti mogu da se pozovu na lična uverenja (prigovor savesti) i zatraže prebacivanje u civilnu službu gde prolaze petodnevnu obuku, nakon čega više ne moraju da se vraćaju u vojnu rezervu. 

Kako navodi ministar odbrane, "promena u bezbednosnoj situaciji" je glavni razlog zbog čega je neophodno da se zakon revidira. Prema rečima predstavnika oružanih snaga, građani koji napuštaju rezervni sastav rizikuju da ugroze odbrambenu sposobnost države.

Oni smatraju da je opšta vojna obaveza "bedem finske odbrane" i da promene u broju rezervista ne treba shvatati olako.

Kao što je već pomenuto, nakon pomenutih najava vojnih zvaničnika, antiratna organizacija "Savez protivnika oružja" dobio je na stotine novih zahteva za transfer u civilnu službu. Ovi zahtevi se uglavnom podnose na sajtu organizacije, a koordinator saveza Aku Kervinen potvrdio je da kod finskih rezervista postoji povećano interesovanje za prebačaj.

Kervinen je izneo podatak da je od februara 2022. godine, tj. početka SVO dnevno podnošeno 20-30 zahteva, pa je tako tokom čitave 2022. predato 3.800 zahteva. U 2023. je ovaj broj pao na 1.650, međutim tokom prvih pet dana februara 2024. godine broj zahteva za transfer u civilnu službu je već dostigao 675, što ukazuje da je moguć veliki odliv rezervista iz finske vojske ukoliko se zakon ne promeni.

image