Svet

Bela kuća: Nema potrebe da procenjujemo Bajdenove mentalne sposobnosti

Nakon izveštaja tužioca koji je ukazao na probleme sa pamćenjem koje ima predsednik SAD, potpredsednica Kamala Haris pojavljivala se u medijima i ubeđivala glasače da je, ukoliko bude potrebno, spremna da ga zameni
Bela kuća: Nema potrebe da procenjujemo Bajdenove mentalne sposobnosti© Photo by Alex Wong/Getty Images

Nema potrebe da se procenjuju mentalne sposobnosti američkog predsednika Džozefa Bajdena u okviru godišnjeg lekarskog pregleda, saopštila je Bela kuća.

Ranije je Vašington osudio izveštaj koji je sastavio američki specijalni tužilac Robert Hur, koji je istraživao navode da je predsednik Džozef Bajden pogrešno rukovao poverljivim dokumentima.

Portparol za pravna pitanja Bele kuće Ijan Sams izjavio je da je tužilac prekoračio svoj nadležnosti navodeći da Bajden ima "smanjene sposobnosti zbog starosti".

U izveštaju od 345 stranica objavljenom u četvrtak, Hur je napisao da je istraga "otkrila dokaze da je predsednik Bajden namerno zadržao i obelodanio poverljive materijale nakon svog potpredsedničkog mandata, kada je bio obični građanin", ali je dalje zaključio da bi potencijalni porotnici videli Bajdena kao "dobronamernog, starijeg čoveka sa lošim pamćenjem".

Zbog sveopšte panike koju je izazvao izveštaj, spekuliše se o načinima na koje bi Bajden mogao da pokuša da dokaže da je sposoban da obavlja predsedničku funkciju. 

Pored toga, primetno je i da se potpredsednica SAD Kamala Haris nakon izveštaja neobično često pojavljivala u medijima govoreći kako je "spremna da vodi", a sam Bajden joj je pisao hvalospeve na društvenim mrežama. 

"Spremna sam da zamenim predsednika Džoa Bajdena ako bude potrebno", rekla je ona za "Volstrit džornal", zbog čega se čini da je Bajdenova smena sve izvesnija. 

image