Svet

U Kongu gore američke i belgijske zastave: "Napolje iz naše zemlje"

Građani su nezavodoljni jer Zapad, preko Ruande, podržava militante
U Kongu gore američke i belgijske zastave: "Napolje iz naše zemlje"www.globallookpress.com © Shi Yu/XinHua

Demonstranti u Demokratskoj Republici Kongo (DR Kongo) zapalili su američke i belgijske zastave dok su kamenicama gađali pripadnike stranih misija i kancelarije UN u glavom gradu Kinšasi, optužujući zapadne vlade da podržavaju pobunjenike u toj afričkoj državi razorenoj sukobima.

Policija je ispalila suzavac kako bi rasterala gnevnu masu koja je zapalila gume u blizini zapadnih ambasada. Video-snimci postavljeni na Iksu prikazuju jednog od demonstranata kako skida zastavu EU sa ulaza u veliki hotel u prestonici, a posmatrači aplaudiraju.

Neki demonstranti su, bacajući kamenje, pokušali da razbiju nadzorne kamere u jednoj od kancelarija američke ambasade, dok su drugi, kako Rojters prenosi, skandirali: "Napolje iz naše zemlje! Ne želimo vaše licemerje!"

Misija Organizacije UN za stabilizaciju (MONUSCO), koja bi trebalo da počne povlačenje svojih 15.000 vojnika iz DR Konga u aprilu, saopštila je da su gnevni meštani u subotu zapalili nekoliko njenih vozila.

Mirovna misija je u nemirnom istočnom Kongu od 1999. godine, ali njene snage optužuju da nisu zaštitile civile.

Protesti su u bivšoj belgijskoj koloniji izbili su u petak nakon što je pobunjenička grupa M23, jedna od najaktivnijih militantnih koalicija u istočnom regionu zemlje, pokrenula nove napade koji su naterali hiljade civila u bekstvo.

Lokalno stanovništvo tvrdi da zapadni saveznici nisu uspeli da iskoriste svoj uticaj na susednu Ruandu i spreče je da naoružava militante.

"Zapadnjaci stoje iza pljačke naše zemlje, Ruanda ne radi sama, pa moraju da napuste našu zemlju", rekao je Rojtersu jedan od demonstranata.

U saopštenju kasno u nedelju, vlada Konga "snažno" je osudila "neopravdane akte nasilja" demonstranata. Takođe je najavljena odluka o jačanju bezbednosti u stranim ambasadama, kao i u prostorijama mirovne misije UN.

Tenzije između DR Konga i Ruande su se povećale od ponovnog aktiviranja milicije M23 na nestabilnom istoku 2021.

Zapadne vlade, uključujući SAD i Belgiju, ali i i ekspertska komisija UN podržale su navode vlasti DR Konga da Kigali finansira pobunjenike, koji su zauzeli ogromne delove zemlje u Severnom Kivuu.

Istočnoafrička država je više puta negirala optužbe, tvrdeći da su to pokušaji da se podstakne sukob u regionu.

Prošle nedelje obnovljeni bombaški napadi M23 u nekoliko gradova naveli su Kinšasu da se zavetuje da neće dozvoliti grupi da vrati kontrolu nad Gomom, glavnim gradom pokrajine razorene sukobima u blizini granice sa Ruandom.

Reagujući na to, borci su rekli da nemaju nameru da zauzmu grad, koji su nakratko osvojili 2012. godine, i da samo izvode "odbrambene manevre".

Najmanje 150.000 ljudi navodno je raseljeno iz svojih domova u različitim oblastima problematične istočne provincije Severni Kivu, uključujući Masisi i Sake, zbog sukoba između državne vojske i militanata.

image